Kolumbijski predsjednik Santos počeo drugi mandat

Foto: Hina

KOLUMBIJSKI predsjednik Juan Manuel Santos prisegnuo je za drugi četverogodišnji mandat ustvrdivši da je Kolumbija na putu prema miru.

Nakon prisege u četvrtak, kojoj je nazočilo gotovo dvije tisuće ljudi, Santos je rekao da je njegova najvažnija zadaća postizanje mirovnog sporazuma s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozvao je FARC da ne ugrožava mirovni proces koji je počeo 2012. pregovorima na Kubi. "Uložit ću svu svoju energiju kako bih ostvario taj mandat mira", rekao je, istaknuvši da se pregovori već nalaze u posljednjoj fazi.

Priznao je ipak da će to biti najteža faza i zahtijevati žrtve od svih. Ofenzive koje je FARC pokrenuo od lipnja nisu u skladu s napretkom u pregovorima, kazao je. Pregovarači su se dogovorili o tri pitanja: sveobuhvatnom poljoprivrednom razvoju, političkoj participaciji demobiliziranih gerilaca i borbi protiv droge.

Vlada i FARC će također uskoro početi pregovore o neriješenom pitanju žrtava oružanog sukoba kako bi im se priznala njihova prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara