Komadina: Samo radna mjesta mogu zadržati ljude u Gorskom kotaru

Foto: Hina

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas da je jedini način da Gorski kotar zadrži stanovništvo stvaranje radnih mjesta te da Goranima treba omogućiti da upravljaju resursima tog kraja, primjerice šumama, i žive od njihove eksploatacije.

Komadina je to rekao na redovnoj konferenciji za novinare, na kojoj je za 27. ožujka najavljena sjednica Županijske skupštine. Na sjednici će se, među ostalim, raspravljati o opstojnosti i razvojnim perspektivama Gorskog kotara.

Vijećnicima će biti predstavljena Deklaracija o opstojnosti Gorskog kotara, koju su nedavno prihvatili načelnici i gradonačelnici svih goranskih lokalnih jedinica. Komadina je kazao da će deklaracija, ako bude prihvaćena, biti upućena Vladi, resornim ministarstvima i saborskim zastupnicima. Materijali sa sjednice i deklaracija mogu biti podloga za donošenje zakona koji bi se odnosio na Gorski kotar i druga slična područja, smatra Komadina.

Istaknuo je da treba naći rješenje u smislu zakonskih izmjena kojima bi se Goranima olakšao život i zaustavila depopulacija. Mladi ljudi će se u Gorski kotar vraćati samo ako budu imali gdje raditi, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komadina je izvijestio da su Hrvatske šume smanjile cijenu drva za ogrjev koja Gorani mogu sami izvući iz šuma. Umjesto prijašnjih 130 kuna, sad će drva od stabala, koja su pala zbog ledene elementarne nepogode, Gorani moći izvući za 90 kuna po prostornom metru.

Komentirajući najavu predsjednika Zelene stranke Aljoše Babića, koji je partner vladajuće koalicije u županiji, da će 28. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu organizirati prosvjed pod nazivom „Za spas Gorskog kotara“, Komadina je rekao da je svaka aktivnost koja skreće pažnju na Gorski kotar dobrodošla, ali s uviđavnosti prema koalicijskim partnerima i središnjoj vlasti.

Aljoša Babić pozvao je prošlog tjedna sve stranke koje djeluju na području Primorsko – goranske županije, župana, načelnike i gradonačelnike, vijećnike, branitelje i druge da se priključe i na miran i dostojanstven način ukažu na situaciju u Gorskom kotaru koja je, kako je rekao, teška, a donošenjem novog zakona o regionalnom razvoju bit će i katastrofalna.

Na konferenciji je još najavljeno da se za udruženo oglašavanje za Zračnu luku Rijeka, u svrhu poticanja zračnog prometa, ove godine planira ukupno 7,7 milijuna kuna, koje bi osigurali Hrvatska turistička zajednica, županija, lokalne jedinice i drugi. Prošle godine za oglašavanje je bilo udruženo ukupno 5 milijuna kuna.

Po podacima iz županije, Zračna luka Rijeka ostvarila je u 2013. promet od 143.000 putnika, koliko se očekuje i ove godine, dok je u 2012. preko te zračne luke putovalo 78.000 putnika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara