Komemoracija u Borovu Selu pretvorena u skup HDZ-a, Karamarko u koloni s braniteljima

Komemoracija u Borovu Selu pretvorena u skup HDZ-a, Karamarko u koloni s braniteljima

Foto: Hina

U POVODU 23. godišnjice ubojstva 12-orice pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu, podno spomenika u središtu Borova uz članove obitelji, vijence su, odvojeno, položili državno izaslanstvo te predstavnici braniteljskih udruga.

I ove godine, naime, obljetnicu ubojstva 12-orice vinkovačkih policajaca su braniteljske udruge obilježile odvojeno, pola sata kasnije.

Vijence kod spomenika su položila i svijeće zapalila izaslanstva obitelji ubijenih policajaca, zajedničko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade u kojem su se nalazili predsjednik Savjeta za branitelje predsjednika Republike Vlado Marić, saborski zastupnik Damir Rimac te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnateljstva policije Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Udruge 1. hrvatski redarstvenik te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za ubijene molio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac poručivši kako se svakoga 2. svibnja u Borovu javljaju osjećaji bola, ali i ponosa. Jezerinac je zahvalio hrvatskim braniteljima zbog kojih je, kako je istaknuo, Hrvatska međunarodno priznata, te je poručio kako nas samo "istina može spasiti" i jamčiti budućnost poštivanju čovjeka bez obzira na vjeru i kulturu.

U odavanju počasti poginulim policajcima uz državna izaslanstva nisu sudjelovale brojne braniteljske udruge. One su, predvođene Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, formirale vlastitu kolonu, kojom su pola sata nakon što je završio državni protokol, došle do spomen obilježja u središtu Borova, gdje je ostao i dio obitelji poginulih. U toj koloni se nalazio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kao i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara te drugih braniteljskih udruga.

Državna i druga izaslanstva iz Borova su se uputila u Vinkovce gdje će u Župnoj crkvi sv . Euzebija i Poliona misu zadušnicu za ubijene policajce predvoditi biskup Juraj Jezerinac, a potom će se na stadionu HNK Cibalija održati atletske utrke u sklopu Memorijala 12 redarstvenika.

U Borovu su iz zasjede ubijeni i masakrirani hrvatski policajci Stipan Bošnjak iz Nuštra (1956.), Antun Grbavac iz Nijemaca (1961.), Josip Culej iz Jarmine (1966.), Mladen Šarić iz Novih Jankovaca (1965.), Zdenko Perica iz Nuštra (1965.), Zoran Grašić iz Otoka (1969.), Ivica Vučić iz Vinkovaca (1961.), Luka Crnković iz Otoka (1970.), Marinko Petrušić iz Tovarnika (1966.), Janko Čović iz Ivankova (1965.), Željko Hrala iz Ivankova (1968.) i Mladen Čatić iz Županje (1971.).

Oni su ubijenih u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine iz zasjede koju su im postavili pripadnici srpskih paravojnih postrojba u središtu toga mjesta nedaleko od Vukovara.

Ostojić: Borovo je mjesto pijeteta, a ne podjela

Mjesto pijeteta poput ovoga sigurno nije mjesto za podjele, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas u Borovu komentirajući odluku nekih braniteljskih udruga da se ne pridruže državnom protokolu odavanja počasti dvanaestorici vinkovačkih policajaca ubijenih u Borovu u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine.

"Meni je samo jasno da postoji protokol organizatora, a to je MUP koji je sve pozvao. Ne možemo podržati da jedno ovakvo mjesto, kao što je ovo, na kojem je ubijeno, a potom izmasakrirano 12 hrvatskih policajaca bude mjestom podjele i razdora", izjavio je Ostojić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto još nitko nije odgovarao za ubojstvo 12-orice policajaca, Ostojić je kazao kako su u krivu oni koji misle i tvrde da policija kroz sve prošle godine bez obzira tko je bio ravnatelj, nije činila sve da krivci odgovaraju.

"Državno odvjetništvo je riješilo puno toga. Ovaj slučaj nije riješen, ali ratni zločini ne zastarjevaju i kad-tad će netko za ovo morati odgovarati", rekao je Ostojić.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je kako nije fer prebrojavati hrvatske branitelje i tko je gdje, a oni koji to čine, rekao je, znaju zašto čine.

"Predizborna kampanja je očito u punom jeku, a ovih 12 hrabrih hrvatskih mladića koji su živote dali za Hrvatsku nisu zaslužili da se s njima netko tako igra", rekao je Matić u izjavi novinarima.

Na pitanje hoće li sačekati kolonu branitelja, Matić je kazao kako ne namjerava "na istom događaju u jednom danu biti devet puta", ali kako ne oduzima pravo nikome da iskaže poštovanje prema žrtvama.

U Borovu nedaleko od Vukovara danas je polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća odana počast 12-orici pripadnika vinkovačke Specijalne policije ubijenih i masakriranih u tome mjestu nedaleko Vukovara s 1. na 2. svibnja 1991. godine. Kao i prošle godine, skupina branitelja predvođena Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata odvojila se od državnog protokola te je počast ubijenim policajcima odala sat vremena nakon što su to učinili članovi obitelji ubijenih policajaca, zajedničko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade, ravnateljstva policije vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te Udruge prvi hrvatski redarstvenih i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Odavanju počasti državnog i drugih izaslanstava, nazočni su bili i saborski zastupnici HDZ-a Vladimir Šeks i Tomislav Ivić, koji su se pridružili i odavanju počasti braniteljske skupine predvođene Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, a to su učinili i i članovi obitelji ubijenih policajaca.

Umjesto komemoracije - HDZ-ov skup

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je na obilježavanju 23. godišnjice ubojstva 12-orice pripadnika vinkovačke specjalne policije u Borovu bio je u braniteljskoj skupini izjavio je novinarima da protivi bilo kakvoj politizaciji i podjelama kada je u pitanju obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Kako je rekao, "išao je na protokol u 9 sati", no vidio je kolonu branitelja te je stao. "Nije bilo pristojno automobilima prolaziti kroz tu kolonu u kojoj sam vidio i svoje prijatelje. Ni sada ne želim da se ovo politizira i priča o nekakvim podjelama. Počast ubijenim policajcima odali su i predstavnici Vlade što je i red", kazao je novinarima Karamarko.

Komemoracija se, tako, pretvorila u svojevrsni skup HDZ-a, budući da je na njoj govorio i HDZ-ov kandidat za Europski parlament Ivica Tolić, ali i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić. Nekim članovima obitelji stradalih redarstvenika nije bilo drago vidjeti kako se komemoracija pretvara u politički skup na kojem se riječ "HDZ" mogla čuti vrlo često.

Državno izlaslanstvo položilo je vijence podno spomenika u središtu Borova u 9 sati, a predstavnici braniteljskih udruga s kojima je bio Karamarko poslije, odvojeno

Na pitanje novinara kako je moguće da za ubojstvo 12-orice policajca nitko dosada nije odgovarao te jesu li zato odgovorne i dosadašnje vlade, Karamarko je rekao da je on, dok je bio ministar, pokrenuo neke postupke kako bi se krivci kaznili. "Ali bio je onaj famozni, da tako kažem, oprost grijeha i mislim da je bilo puno grešaka. Puno je neprocesuiranih zločina i na drugim područjima, ne samo u Borovu", kazao je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara