Komemoracija za srpske žrtve Oluje: Dajte da makar obilježimo mjesta masovnih grobnica!

Foto: icv.com.hr

VIJEĆE  srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravsko županije održalo je danas u Slatini komemoraciju u spomen na sve ubijene tijekom i nakon akcije Oluja. Predsjednik Vijeća Milutin Jovanović pročitao je izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća i naglasio kako brojni ratni problemi u Virovitičko-podravskoj županiji nisu riješeni još od 1991. godine.

Neobilježena masovna grobnica

"Posmrtni ostaci civilnih žrtava još uvijek čekaju na ekshumaciju, a za mnoge se i ni ne zna gdje su pokopani. Lokalna vlast šuti, a pokušaj da obilježimo jednu masovnu grobnicu u Voćinu je propao jer vlasnik na kraju nije dozvolio da se obilježje digne na njegovoj njivi", kazao je Jovanović.

Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravsko županije prikuplja podatke za opširnu dokumentaciju s popisom zatočenih, nestalih i ubijenih osoba te uništenih, spaljenih, miniranih ili devastiranih objekata u Virovitičko-podravske županije.

Što radi DORH

"Prema nepotpunim podacima ubijeno je ili nestalo najmanje 110 mještana Virovitičko-podravske županije od kojih 67 u voćinskom kraju. Imamo pouzdanih informacija o mjestu masovnih grobnica, ali nema volje da se one istraže. Čim prikupimo i obradimo sve podatke poslat ćemo ih Drržavnom odvjetništvu kako bi u skladu sa zakonima poduzelo odgovarajuće mjere", rekao je zamjenik predsjednika Vijeća Mladen Kulić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara