Kontra i Iskorak o napadu na lezbijke na Bačvicama: Tražimo da se policiju educira o zločinima iz mržnje!

Kontra i Iskorak o napadu na lezbijke na Bačvicama: Tražimo da se policiju educira o zločinima iz mržnje!

Ilustracija: Paun Paunović/Cropix

O BRUTALNOM napadu na grupu lezbijki na splitskim Bačvicama očitovale su se i udruge Iskorak i Kontra. Osim samog napada počinjenog iz mržnje, oštro su osudili ponašanje djelatnika policije koji su, umjesto da pomognu žrtvama, i sami omalovažavali i vrijeđali napadnute djevojke.

> Skandal u Splitu: Policija zataškala napad na mlade lezbijke na Bačvicama?

Priopćenje Kontre i Iskoraka prenosimo u cijelosti:

"Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti"

"Obraćamo vam se vezano za napad koji se dogodio na plaži Bačvice u Splitu oko 4.30 sati ujutro ove nedjelje, 17. lipnja 2012. Naime, skupina muškaraca je napala šest djevojaka, zbog toga što su pretpostavili da su lezbijke. Dvije djevojke su dobile niz udaraca šakama i nogama po glavi i tijelu, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu. Sve su ih gurali, vrijeđali i prijetili govoreći im: "Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti". U jednom trenutku jedna od djevojaka je izvadila mobitel, pozvala policiju i nastavila snimati događaj mobitelom. To je vidio jedan od napadača i ukrao joj mobitel.

Dvojica policajaca koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao. Štoviše, policajac ga je oslovio prezimenom, a napadač je pred policijom prijetio djevojkama: "Tukli smo vas prošle godine na Prideu, tući ćemo vas opet". Kada je jedna od djevojka prigovorila policajcima zašto to dopuštaju, policajac ju je odgurnuo tako da je pala.

Policajac je napadnutoj djevojci zaprijetio da će joj "opaliti trisku"


Napadač im je rekao i da ne zna zašto su zvale policiju, kad im policija neće pomoći. Otišle su u policijsku postaju kako bi prijavile napad, ali su ih policajci omalovažavali i nisu ih ozbiljno shvaćali kada su rekle da se radi o zločinu iz mržnje. Djevojci koja se žalila na ponašanje policajaca koji su došli na očevid, policajac je zaprijetio da će joj "opaliti trisku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvije djevojke su zbog zadobivenih ozljeda zatražile liječničku pomoć. Napadnute djevojke obratile su se Pravnom timu Iskoraka i Kontre za pomoć te je angažiran odvjetnik za rad na slučaju.

"Tražimo da se uvede edukacija o zločinima iz mržnje prema LGBT osobama u redovne programe edukacije na Policijskoj akademiji"
Najstrože osuđujemo ponašanje djelatnika policije koji su suprotno Zakonu i policiji i policijskim ovlastima propustili pružiti pomoć žrtvama kaznenog djela te su ih omalovažavali i vrijeđali. Zbog sramotnog postupanja policijskih službenika podnijet ćemo prijave Odjelu za zakonitost postupanja policije, kao i Odjelu unutarnje kontrole pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Protiv počinitelja ćemo podnijet kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, prijetnje i razbojništva, a sve u vezi sa zločinom iz mržnje.

Nezakonito postupanje policije upućuje na potrebu sustavne edukacije policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Tražimo da se uvede edukacija o zločinima iz mržnje prema LGBT osobama u redovne programe edukacije na Policijskoj akademiji.

Ovim putem također pozivamo predstavnike medija i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova da štite privatnost žrtava i ne objavljuju njihove identitete".

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Zoran Dominković,
koordinator Iskoraka - Centra za prava seksualnih i rodnih manjina
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara