Kontrola nad bankama: Europski parlament odobrio jedinstveni mehanizam nadzora banaka

 Foto: europa.eu

EUROPSKI PARLAMENT odobrio je uspostavljanje mehanizma za jedinstveno nadgledanje banaka u zoni eura, koji će biti pod okriljem Europske središnje banke (ECB). Odluci EP prethodili su pregovori s Europskom središnjom bankom, posebno predsjednika dvije institucije - predsjednika parlamenta Martina Schulza i predsjednika ECB Marija Draghija.

Po sporazumu, ECB će predstaviti Europskom parlamentu najvažnije informacije iz zapisnika nadzornog tijela. Imenovanje vodećih ljudi tog nadzornog tijela odobrit europski zastupnici. Taj sporazum će omogućiti da nadzorno tijelo bude "demokratski odgovorno".
 
Oko 150 najvećih banaka će se staviti pod izravni nadzor Europske središnje banke

Zastupnici Europskog parlamenta dali su u četvrtak zeleno svjetlo za sustav nadzora banaka na EU razini, čime će se oko 150 najvećih banaka staviti pod izravni nadzor Europske središnje banke (ESB) od rujna 2014. Središnja banka morat će se držati strogih pravila transparentnosti i odgovornosti, te će imati zadaću razviti dobar kontrolni sustav, kojega će se morati pridržavati i nacionalne banke.

Sustav, koji će biti obavezan za članice Eurozone, biti će otvoren za sve ostale zemlje EU. Tom odlukom zastupnici su se izborili za model odlučivanja koji će omogućiti ne-članicama Eurozone da sudjeluju kao ravnopravni partneri.

Zastupnici Europskog parlamenta Marianne Thyssen (Kršćanski demokrati, Belgija) i Sven Giegold (Zeleni, Njemačka) bili su glavni pregovarači Parlamenta.

Transparentnost i odgovornost - temeljna briga

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je dogovor o ovome već bio postignut s državama članicama u travnju 2013., zastupnici Europskog parlamenta i Središnja banka trebale su zajednički dogovorit kako će ESB kao kontrolor biti demokratski odgovoran i transparentan. Novi sustav kontrole uključuje prijenos znatnih bankovnih nadzornih ovlasti s nacionalne razine na razinu EU-a.

Prema propisima i međuinstitucionalnom sporazumu između EP-a i ESB Europski parlament će imati dalekosežan pristup informacijama. Važno je da će zastupnici imati pravo na sveobuhvatnu snimku o sjednicama Nadzornog odbora koja omogućuje razumijevanje rasprava i odluka. Predsjednik Nadzornog odbora također će se morati pojaviti na redovitim saslušanjima pred Europskim parlamentom.

Kako bi se poboljšala odgovornost novog kontrolora banaka, Parlament će zajedno s Vijećem imati ovlasti odobriti predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg nadzornog odbora, kao i tražiti njihovo uklanjanje. Parlament će, također, biti u mogućnosti pokrenuti istragu protiv kontrolora. Pojedini zastupnici Europskog parlamenta moći će ispitivati kontrolora o njegovom radu u pisanom oblik.

Druga ključna područja u kojima je Parlament progurao promjene:
• jača uloga nacionalnih parlamenata;
• bolji pristup dokumentima nadzornom tijelu vis-à-vis banaka;
• atraktivni uvjeti za sudjelovanje za zemlje članice koje nisu u Eurozoni;
• stroga podjela osoblja Europske središnje banke na one koji se bave poslovima monetarne politike i onih koji će raditi za kontrolora, kako bi se osigurala odgovornost osoblja ESB-a.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara