Koriste svaku priliku za nerad: Sabor opet prazan, poklonili si produženi vikend

Foto: Hina

SABORSKE klupe danas su opet bile prazne. Zastupnici su si odlučili pokloniti produženi vikend, zbog čega nije bilo moguće niti okupiti kvorum. U Sabor je danas došlo između 30 i 40 zastupnika.

"Dobila sam informaciju da danas nećemo glasati jer je veliki broj zastupnika koalicije na službenom putu. Neki su van države, a neki unutar države. Ne mogu točno reći koji je to broj", kazala je SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Ovo je objašnjenje, međutim, krajnje sumnjivo. Za kvorum je u sabornici, naime, potrebno okupiti više od polovice zastupnika, njih 76. Također, službena evidencija prisutnosti zastupnika u Saboru, dostupna na internetskim stranicama Sabora, pokazuje da je na posao danas došlo 98 zastupnika, iako je sabornica bila praktički prazna!

Lesar: Zbog nedolaska kažnjavati zastupnike oduzimanjem od plaće

Vjerojatnije je stoga da se radi o najobičnijoj lijenosti i neradu saborskih zastupnika, koji ionako nisu poznati po redovitom pojavljivanju na radnom mjestu. Objašnjenju koje je ponudila Zgrebec ne vjeruje ni šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

"Nitko ne može otići na službeni put, a da ne dobije službeni nalog kojeg potpisuje predsjednik Sabora. Kada se takvi nalozi potpisuju, trebalo bi se voditi računa koji su dani u pitanju. To su izgovori", kaže Lesar, koji smatra da bi zastupnike zbog nedolaska u Sabor trebalo kažnjavati oduzimanjem od plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koriste svaku priliku za nerad

Poluprazna sabornica, podsjećamo, nije nimalo neuobičajen prizor. Zastupnicima je problem dolaziti na radno mjesto, usprkos činjenici da imaju rekordno malen broj radnih dana. Ljeti se odmaraju više od dva mjeseca, a zimi mjesec dana. A usput i koriste svaku priliku za spajanje vikenda s praznicima.

Zbog blagdana Svih svetih u studenom prošle godine saborski zastupnici tako nisu radili pet dana u komadu. Kada se u listopadu obilježavao Dan neovisnosti, zastupnici su to iskoristili da si poklone čak deset neradnih dana u komadu.

Nije dolazio Milanović, ne dolazi ni Karamarko

Treba napomenuti da im neradni dani zapravo nisu ni potrebni. Zastupnici nemaju nikakvu obvezu dolaziti u Sabor, što mnogi obilato koriste. Najpoznatiji je vjerojatno primjer Željka Keruma, koji na Markov trg nakon što je 2011. izabran u Sabor gotovo da i nije zalazio. On je, međutim, samo slijedio primjer lidera najjačih hrvatskih stranaka - Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Dok je SDP bio u oporbi, Milanović u Sabor nije dolazio jer su ga od tvrdih saborskih klupa boljele prepone. Karamarko je pak odmah nakon izbora 2011. najavio da nema namjeru boraviti u Saboru zbog obilatog stranačkog posla na terenu.

Prosječna bruto plaća saborskih zastupnika iznosi više od 27 tisuća kuna. Plaću, bez ikakvih odbitaka, redovito primaju i za vrijeme neradnih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara