Kreće se u izmjene Zakona: Referendumi poput onog o braku ili ćirilici se ne smiju ponoviti!

Foto: Hina

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je danas kako će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu, a da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru slažu se i u GONG-u.

"Članovi Odbora već nekoliko godina ukazuju na potrebe izmjene referendumskog okvira u Hrvatskoj, a na to je više puta ukazivao i Ustavni sud odlučujući o referendumskim pitanja Građanske inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara", kazao je Grbin za Hinu.

Svjestan je, kaže, kako u ovom trenutku promjene Ustava nisu izgledne te dodaje da su stoga dužni krenuti u izmjene Zakona o referendumu u onom dijelu koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava. "To ne znači da odustajemo od promjena Ustava, ali zbog realnosti idemo popraviti ono u Zakonu što je moguće popraviti bez dvotrećinske većine u Saboru", rekao je Grbin.

"U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici"

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o referendumu ići će se na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative.

"Preispitat ćemo i koja su to tijela za provođenje referenduma, ali i razgovarati o savjetodavnom referendumu tj. može li se on proširiti, pod kojim uvjetima i kada se može raspisati. I konačno moramo definirati i financiranje kampanja, ne samo o referendumu na zahtjev građana, već i financiranja kampanja za i protiv određene referendumske inicijative", naglasio je šef saborskog Odbora za Ustav.

Tvrdi i kako vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća te naglašava kako je ideja bila da se broj potpisa i smanji.

Tijekom rujna, kaže, pripremit će se tekst izmjena i dopuna Zakona o referendumu, definirati njegov predlagatelj, Vlada, Ministarstvo uprave ili Sabor i provesti opširna javna rasprava, putem okruglih stolova, a u koju će se sigurno uključiti i nevladine udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici", naglasio je Grbin dodajući međutim kako su dva posljednja referenduma - onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

"Stoga u izmjene i dopune ne idemo zbog ćirilice, ali idemo zbog referenduma i zbog cijele situacije i prikupljanja potpisa, koji su pokazali niz nedostataka u postojećem zakonodavnom okviru", zaključio je Grbin.

GONG: Ovo je na dobrom tragu uređivanja onog što se oko referenduma može urediti zakonom

U GONG-u za predložene izmjene kažu da su "na dobrom tragu", ali i upozoravaju na potrebu široke javne rasprave o toj temi.

"Ovo je na dobrom tragu uređivanja onog što se oko referenduma može urediti zakonom", kaže Dragan Zelić iz GONG-a i napominje kako se za kvalitetnije uređenje referenduma treba ići u izmjene Ustava.

Zelić ističe i kako GONG neće podržati ideju, o kojoj pišu mediji, a prema kojoj će se potpisi moći prikupljati samo u uredima državne vlasti.

"To ne samo da je skupo jer će službenici morati raditi i vikendima, nego takav način građane može izložiti neugodnostima posebice u malim sredinama", ističe Zelić i dodaje kako se time ugrožava tajnost izjašnjavanja.

Mišljenja je i kako bi trebalo propisati mjesta na kojima se potpisi ne bi smjeli prikupljati, a to su, kaže, primjerice vjerski objekti i javne ustanove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara