Kremlj očekuje da se sve strane drže dogovora, na istoku Ukrajine novi sukobi

Kremlj očekuje da se sve strane drže dogovora, na istoku Ukrajine novi sukobi

Foto: Hina

RUSIJA očekuje da se sve strane pridržavaju dogovora postignutog u četvrtak u bjeloruskome glavnom gradu Minsku, o rješenju ukrajinskoga sukoba, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovaj put sporazum ima potporu na najvišoj razini i nadamo se da će ga se sve strane pridržavati", rekao je Peskov novinarima.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske u četvrtak su se dogovorili o prekidu vatre od 15. veljače.

Peskov je dodao da će ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, francuski predsjednik Francois Hollande te njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati telefonski u subotu navečer.

Ukrajina i proruski pobunjenici vode u petak žestoke borbe za kontrolu strateškog željezničkog čvorišta kod grada Debalceva koji spaja dva glavna pobunjenička područja zaoštrivši borbe usprkos postignutom mirovnom sporazumu.

Primirje stupa na snagu u nedjelju, a njime se predviđa i povlačenje teškog naoružanja, uglavnom odgovornog za stradavanje više od 5000 ljudi od početka sukoba prije 10 mjeseci

Porošenko tvrdi da pobunjenici i Rusija ugrožavaju sporazum iz Minska

Separatistički pobunjenici s istoka Ukrajine ugrožavaju sporazum iz Minska bombardiranjem civilnog stanovništva, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optuživši Rusiju da je bitno pojačala ofenzivu na Ukrajinu nakon potpisivanja tih sporazuma.

"Nakon što smo zaključili sporazume iz Minska, to su ne samo napadi na civile već i na sporazum iz Minska", rekao je ukrajinski predsjednik tijekom susreta u Kijevu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prema video snimci njegove tiskovne službe.

Porošenko je govorio o bombardiranju bacačima rakete Grad na Artemivsk u kojem su poginule 3 osobe, od kojih jedno sedmogodišnje dijete u petak.

"Ta nova tragedija pogađa grad koji nije uključen u vojne operacije", rekao je ukrajinski predsjednik. Artemivsk, koji kontrolira ukrajinska vojska, nalazi se više od 30 km od crte bojišnice.

"Nažalost nakon sporazuma iz Minska, ofenziva Rusije bitno je jača. Mislimo da je sporazum iz Minska u velikoj opasnosti", rekao je tijekom tog susreta ukrajinski predsjednik.

Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki je u petak također optužila Rusiju da nastavlja raspoređivati teško naoružanje na istoku Ukrajine prije stupanja na snagu prekida vatre potpisanog u četvrtak. Prema podacima Ukrajinaca i pobunjenika najmanje 28 osoba, od kojih 16 civila, ubijeno je u petak, dok bi primirje trebalo stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara