Kriminalitet u padu: Prošle godine zabilježen pad broja ubojstava i razbojništava

Kriminalitet u padu: Prošle godine zabilježen pad broja ubojstava i razbojništava

Foto: Hina

MINISTAR unutarnjih poslova predstavio je Izvješće o obavljanju policijskih poslova u 2014. godini iz kojeg je evidentan pad broja kaznenih djela. Trendovi su dobri i nastavljeni su i u prva dva mjeseca ove godine.

Policijska statistika za 2014. kaže - 9,2 posto manje je kaznenih djela koje se gone po službenoj dužnosti. Koeficijent razriješenosti narastao je za 1,1 posto. Na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj se dogodi 1,463 kaznena djela pri čemu smo na europskom dnu. Ubojstava je bilo 35, sedam manje nego 2013. godine. Razriješena su sva. Policija je razriješila i jedno ubojstvo iz ranijih godina. I pokušaji ubojstva su u padu za 8,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pad od 15,3 posto zabilježen je u imovinskim kaznenim djelima. Ostojić to tumači preventivnim policijskim radom. Krizi unatoč, smanjila su se i razbojništva, a pad iznosi 19,2 posto, teške krađe za 17, 2 posto, a čak 22,4 posto manje je krađa vozila. Da treba ići u tamnu zonu kriminaliteta, smatra ministar policije koji poziva na prijavljivanje nedjela poput obiteljskog nasilja i nasilja nad djecom. Tu je i zabilježen porast u 2014. u odnosu na godinu prije - iznosi 18 posto.

"Vjerujemo da je to rezultat i ulaganja u edukaciju policijskih službenika ali i medija da ukažu na taj problem". 4592 djela spomenutih vrsta su prijavljena lani. Kaznena djela koja su počinili maloljetnici su u padu i to od 9 posto. Pao je i organizirani kriminal. A kada je o njemu riječ, u fokusu policije je krijumčarenje ljudima, duhanskim proizvodima i vozilima. Manje je i protuzakonitih ulazaka u Hrvatsku. Balkanska ruta je skrenuta, sada ide preko Srbije u Mađarsku. Upravo je to top tema na europskim sastancima.

Broj tražitelja azila u padu za više od 58 posto

"Hrvatska nije prolaz za krijumčarenje osoba koje dolaze s Kosova i područja istočnih zemalja". Broj tražitelja azila u RH je u padu i to za više od 58 posto. Imamo 453 zahtjeva. Blagi rast se bilježi u gospodarskom kriminalu - 1,2 posto. Porast je i u zapljeni droga - 29,5 posto. A i to je rezultat pojačanih policijskih aktivnosti, smatra ministar.Zaplijenjeno je droga u vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

"Mislim da je to rezultat pojačane aktivnosti na poslovima suzbijanja kriminaliteta droge, kao kriminalističke, temeljne ali i granične policije". I policijska prometna statistika izgleda bolje. Manje je nesreća, smrtno stradalih i ozlijeđenih. Šezdeset je manje poginulih nego u 2013. godini. Ministar će cjelovito izvješće braniti u Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara