Kritike sa svih strana: Australska vlada potjerala brod s tražiteljima azila prema Šri Lanki

Kritike sa svih strana: Australska vlada potjerala brod s tražiteljima azila prema Šri Lanki

Ilustracija: Hina

AUSTRALSKA vlada potvrdila je u ponedjeljak da je brod sa šrilanskim podnositeljima zahtjeva za azilom, na putu prema Australiji, vraćen prema Šri Lanki a operacija je izazvala zabrinutost UN-a i žive kritike udruga za zaštitu ljudskih prava.

Konzervativna vlada Tonyja Abbotta hvali se da nijedan brod s ilegalnim imigrantima nije uspio doći do australske obale zadnjih šest mjeseci.

Plovila se presreću tijekom plovidbe i vraćaju u luku ukrcaja, najčešće u Indoneziji. Podnositelji zahtjeva za azilom šalju se u kampove u Papui Novoj Gvineji ili na pacifičko otočje, poput Naurua ili Manusa, tijekom razmatranja njihovih dosjea što često traje nekoliko mjeseci.

Australski tisak pita se zadnjih dana o sudbini brodova sa Šri Lanke, koje su vlasti presrele krajem lipnja i poslale u Šri Lanku gdje osobama, posebice Tamilima, prijete mučenja ili zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNHCR izrazio je u četvrtak "duboku zabrinutost" i podsjetio Canberru na preuzete međunarodne obaveze kao što je pojedinačno razmatranje zahtjeva za azilom, po pravednom postupku.

U skladu s politikom šutnje o toj vrsti poslova, Canberra je odbila dati komentar. No, u ponedjeljak je ministar zadužen za imigracije Scott Morrison priznao da je brod s 41 osobom predan šrilanskim vlastima. Ništa nije rekao o drugom brodu koji je prevozio 150 osoba.

Podnositelji zahtjeva za azilom postali su predmet napetosti u zemlji s 23 milijuna stanovnika, koju su osnovali emigranti, nakon kampanje koju je 1996. vodila populistička kandidatkinja Pauline Hanson.

Po dolasku na vlast u rujnu 2013. Tony Abbott obećao je da će njegova konzervativna vlada zaustaviti dolazak više desetaka brodova s imigrantima, često Kurdima, Irancima i Iračanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara