Kriza utjecala i na poslovanje Vipneta: Prihodi u prvom kvartalu pali za 9,6%

Kriza utjecala i na poslovanje Vipneta: Prihodi u prvom kvartalu pali za 9,6%

 

UNATOČ snažnom rastu fiksnih usluga, regulacija i negativni gospodarski pokazatelji utjecali na smanjenje prihoda, pokazuju rezultati Vipneta za prvi kvartal ove godine.

Promjenom regulatornog okvira povodom ulaska Republike Hrvatske u EU, što se treće tromjesečje zaredom ogledalo kroz manje roaming prihode od stranih gostiju i kroz manje prihode od interkonekcije, Vipnet je u prvom kvartalu ostvario 83,2 milijuna eura ukupnih prihoda što je 9,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, objevljano je iz te kompanije.
 
Loša gospodarska situacija i EU regulacija imale su još veći utjecaj na EBITDA-u. Sukladno tome, konsolidirana EBITDA u prvom je kvartalu ove godine niža za 22,5 posto i iznosi 22,7 milijuna eura. Osim roaming regulacije, na EBITDA-u je utjecao i cijeli niz dodatnih pogodnosti za korisnike te niža cijena mobilnih uređaja.

"Očekivani efekti regulacije u kombinaciji s nastavkom ekonomske krize posebno su vidljivi u mobilnom segmentu. Snažnim rastom u fiksnom segmentu samo djelomično kompenziramo takve negativne učinke. Razlog zadovoljstvu leži u rekordnom rastu fiksnog broadbanda te rastu korisnika LTE mreže. Rezultati svih operatora pokazuju kako mobilna industrija pada već 20 kvartala zaredom. S druge strane, investicije mobilnih operatora neophodne su ne samo za adekvatni tehnološki razvoj, o njima ovise i stotine domaćih tvrtki koje surađuju s mobilnom industrijom. Očekujem da ovakvi pokazatelji sektora promijene razmišljanja o mobilnim komunikacijama kao bazi za dodatne namete, odnosno da izazovu povlačenje prijedloga povećanja radiofrekvencijskih naknada. Takva odluka po završetku trenutno otvorene javne rasprave značila bi zaštitu gospodarstva i korisnika usluga koji snose cijenu nameta te bi vrlo brzo pokazala poztitivne efekte“, rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prva je tri mjeseca ove godine porastao na 202,1 tisuću, što je za 17,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prva tri mjeseca 2013. godine porastao za 24 posto. Broj fiksnih glasovnih usluga u istom je razdoblju također porastao za 24 posto. Vipnet je u prva tri mjeseca ostvario porast od 10,8 posto u broju tv usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV i satelitsku televiziju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljen je trend rasta usluga baziranih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge. Tako je broj pretplatnika mobilne telefonije u prva tri mjeseca 2014. u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 1,8 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 8,1 posto. Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,81 milijuna. 

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prva je tri mjeseca ove godine smanjen za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 10,5 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prva je tri mjeseca zbog utjecaja većeg broja korisnika s osnovnom uslugom satelitske televizije smanjen za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 21,6 eura. 

Vipnet je u prvom kvartalu 2014. investirao 12,6 milijuna eura, što je smanjenje od 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara