Kriza vlasti u Japanu: Porezni zakon posvađao vladajuće, na pomolu novi izbori?

Kriza vlasti u Japanu: Porezni zakon posvađao vladajuće, na pomolu novi izbori?

Ilustracija: AFP

DONJI dom japanskog parlamenta podržao je danas prijedlog povećanja poreza na promet premijera Yoshihikoa Node. Ipak, usprkos činjenici da je prijedlog zakona glatko prošao kroz donji dom parlamenta i vrlo će vjerojatno biti usvojen i u gornjem domu, glasanje je ukazalo na moguću pojavu političke krize u Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čak 57 zastupnika vladajuće stranke premijera Node glasovalo je protiv prihvaćanja novog zakona, kojim bi porez na promet porastao sa 5 na 10 posto. Među onima koji su odlučili okrenuti leđa premijeru nalazi se i utemeljitelj stranke Ichiro Ozawa, koji je već ranije najavio da planira oformiti vlastiti stranku. Ukoliko mu se pridruže i drugi članovi Nodaine stranke, premijer bi mogao izgubiti većinu u parlamentu te bi bio prisiljen pozvati na raspisivanje prijevremenih izbora.

Dvije najveće opozicijske stranke podržale su novi zakon, a kako bi stupio na snagu mora proći i glasanje u gornjem domu parlamenta. Budući da je Noda postigao dogovor s opozicijom, vrlo je vjerojatno da će zakon uskoro biti izglasan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara