Krvavi natječaj za posao: U stampedu na nigerijskom stadionu poginulo sedam osoba

Screenshot: Youtube

NAJMANJE je sedam osoba izgubilo život, a deseci su ozlijeđeni u subotu u naguravanju na nacionalnom stadionu u Abuji, gdje se održavao natječaj za zapošljavanje u javnu službu, izvijestio je AFP.

"Na stadionu se održavao natječaj za zapošljavanje u useljeničke službe (...) Došlo je do naguravanja i žrtve su prevezene u državnu bolnicu", rekao je novinarima glasnogovornik bolnice Tayo Haastrup.

Nije naveo broj žrtava, ali je novinar agencije France Presse u bolnici izbrojao sedam trupala i desetke lakše i teže ozlijeđenih koji su oko podneva i dalje pristizali u bolnicu.

Ne zna se koliko je ljudi bilo na stadionu u trenutku izgreda ali, po iskazima preživjelih, u subotu ujutro bio je otvoren samo jedan ulaz na taj stadion sa 60.000 mjesta.

Do naguravanja je došlo, navode očevidci, kada je velik broj kandidata pokušao doći na sredinu stadiona.

Narodna demokratska stranka (PDP) predsjednika Goodlucka Jonathana objavila je u subotu priopćenje u kojemu kaže da je naredila istragu o okolnostima nesreće.

Slični natječaji useljeničkih služba napunili su u isto vrijeme stadione u drugim gradovima u zemlji, što je potaknulo raspravu na društvenim mrežama o nezaposlenosti mladih u Nigeriji.

U Kanu, najvećem gradu na sjeveru, u sličnom izgredu ozlijeđeno je barem sedam osoba, rekao je glasnogovornik lokalne useljeničke službe Mohamed Kanoma.

Velik dio od 170 milijuna stanovnika Nigerije još živi ispod praga siromaštva. Po državnom uredu za statistiku, 37,5 posto Nigerijaca do 25 godina je nezaposleno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara