Krvnik Radovan Karadžić traži od suda u Haagu mjesec dana pauze

Krvnik Radovan Karadžić traži od suda u Haagu mjesec dana pauze

Foto: AFP

RADOVAN KARADŽIĆ zatražio je danas od suda u Haagu da mu se omogući mjesec dana pauze od suđenja kako bi proučio dokazni materijal. Naime, kako je rekao tužiteljstvo Haškog tribunala opet je prekršilo obvezu da na vrijeme otkriju dokazni materijal, a koji bi mogao bit oslobađajuće prirode. Naime, Karadžić je uvjeren kako bi izjava generala Aleksandra Vasiljevića koju je ovaj dao u travnju 2009. godine mogla ići u njegovu korist. 

"Očigledna je oslobađajuća priroda izjave generala Vasiljevića", rekao je Karadžić danas u Haagu dodajući kako Vasiljević ima i neke podatke vezane za stanje u ratnoj Bosni i Hercegovini koji bi njemu mogli ići na ruku.
 
Prema dostupnoj biografiji Vasiljević je u ratno vrijeme bio načelnik Kontraobavještajne službe, a u svojim izjavama naglašavao je postojanje "muslimanskih paravojnih grupa i naoružanih muslimana". Vasiljević kaže da mu je to sve bilo poznato još 1991. godine kao i da je upravo on o tim saznanjima skrenuo pažnju predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Vasiljević tvrdi da su upravo te postrojbe zločine protiv Jugoslovenske narodne armije (JNA). 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Na temelju takvih izjava Karadžić misli dokazati da bosanski Srbi nisu bili uključeni u zločine u Bijeljini početkom uožujka 1992. godine kao i da ne zna da su paravojne trupe iz Srbije bile pozvane od strane bosanskih Srba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara