Kuba oslobodila neke političke zatvorenike kao što traži Washington

Kuba oslobodila neke političke zatvorenike kao što traži Washington

Foto: Hina

KUBA je oslobodila neke političke zatvorenike kao što su tražile Sjedinjene Države, u okviru napora za diplomatsko približavanje dviju zemalja, izvijestio je u utorak State Department.

"Neki zatvorenici su već pušteni", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki, ne rekavši koliko je zatvorenika pušteno i dodajući da su oni bili na popisu s 53 imena koji je Washington predao Havani, prenosi agencija France Presse.

"Htjeli bismo da se to uskoro završi", istaknula je čelnica.

Američki predsjednik Barack Obama i kubanski Raul Castro izjavili su 17. prosinca da dvije zemlje počinju normalizaciju diplomatskih odnosa, više od pola stoljeća otkako je SAD uveo gospodarski embargo tom komunističkom otoku.

No to je povijesno približavanje potaknulo kritike, napose u američkom Kongresu gdje zastupnici drže da je Obamina uprava prvo morala postići ustupke Havane na području ljudskih prava.

Službeni posjet u siječnju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi službeni susreti dviju vlada trebaju se održati u siječnju na Kubi, u okviru redovitih pregovora o imigrantima. Psaki nije pojasnila kada će se točno ti susreti dogoditi.

Oslobađanje svih 53 političkih zatvorenika ipak nije preduvjet za razgovore o imigraciji i konačnoj normalizaciji odnosa SAD-a i Kube, rekla je glasnogovornica.

Eliardo Sanchez, čelnik disidentskog Kubanskog povjerenstva za ljudska prava i nacionalnu pomirbu koje nadgleda takva zatvaranja, rekao je da njegova organizacija ne zna ni za kakva oslobađanja.

"Zasada nemamo nikakve informacije", rekao je Sanchez u telefonskom intervjuu u Havani agenciji Reuters. "Nema imena...Čekat ćemo i vidjeti".

Floridski senator Marco Rubio, kubanski Amerikanac i član Republikanske stranke i glavni kongresni protivnik Obaminoj promjeni politike prema Kubi, pozvao je Obamu da otkaže predstojeće razgovore s Havanom u najmanju ruku dok svi zatvorenici ne budu oslobođeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara