Kuba pozdravila poteze SAD-a: Stvorili su se povoljni uvjeti za obnovu veza

Kuba pozdravila poteze SAD-a: Stvorili su se povoljni uvjeti za obnovu veza

Foto: FAH

KUBA je u ponedjeljak, uoči nadolazećih razgovora u Washingtonu, priopćila da su se stvorili povoljni uvjeti za obnovu veza sa Sjedinjenim Državama.

Dva dugogodišnja protivnika trebala bi se sastati u četvrtak na četvrtoj rundi pregovora o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza prekinutih u jeku napetosti Hladnog rata.

Dva predstavništva u Washingtonu i Havani mogla bi biti podignuta na razinu veleposlanstava ako se obnove diplomatske veze.

Iako je postignut određeni napredak dvije strane još uvijek trebaju postići dogovor o nekim pitanjima. "Ne vidimo prepreke, to su više pitanja koja se trebaju riješiti i o kojima se treba razgovarati", rekao je Gustavo Machin, pomoćnik direktora za američka pitanja u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Kuba želi obustavljanje tečajeva za novinare

Kuba traži da Amerikanci prekinu s tečajevima za novinare za koje smatraju da su subverzivni i da krše Bečku konvenciju o diplomaciji. Kuba, koja kontrolira medije i blokira web stranice neovisnih novinara, ne želi da se održavaju tečajevi u američkoj misiji u Havani dok ih SAD smatra normalnim dijelom diplomatskog posla, sličnom onom koji obavljaju i druga veleposlanstva u Havani.

Kubanski predsjednik Raul Castro prošli se tjedan požalio da disidenti dobijaju ilegalnu obuku u američkoj misiji.

SAD pak žele slobodu kretanja za svoje diplomate koji trenutno trebaju dozvolu za napuštanje Havane.

Otkad su Castro i američki predsjednik Barack Obama u prosincu najavili planove o ponovnoj uspostavi odnosa, pregovarači su se susreli dvaput u Havani i jednom u Washingtonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara