Kuće obranjene: Požar kod Žrnovnice pod nadzorom, izgorjelo 15 hektara raslinja i borove šume

Kuće obranjene: Požar kod Žrnovnice pod nadzorom, izgorjelo 15 hektara raslinja i borove šume

Foto: Hina

POŽAR na brdu Perun iznad Žrnovnice, desetak kilometara istočno od Splita, koji je buknuo u poslijepodnevnim satima, vatrogasci su nakon višesatne borbe s vatrom uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti njegovo širenje na naselje, doznaje se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Žrnovnica.

Vatra se u jednom trenutku približila na stotinjak metara od kuća u Žrnovnici, ali su vatrogasci uz pomoć dva kanadera zaustavili njeno širenje, rekli su vatrogasci. Vatru je gasilo 60-ak vatrogasaca i 15 vozila, a na požarištu je dio njih ostao kako bi spriječili eventualno ponovno razbuktavanje.

Izgorjelo je oko 15 hektara niskog raslinja i borove šume.

Zbog tog požara u poslijepodnevnim satima je zatvorena prometnica iz smjera Žrnovnice prema Omišu, a promet se preusmjerava na Korešnicu.  To je iz sigurnosnih razloga, kako bi vatrogasci mogli nesmetano djelovati.

S terena su tijekom popodneva stizale zabrinjavajuće vijesti da su i kuće u opasnosti pa su na požarište upućena i dva kanadera. Jedan je, međutim, preusmjeren na drugi požar koji je izbio na Hvaru kod Starog Grada.

Opet gorjelo kod Perkovića, vatra došla stotinjak metara od kuća

U ranim poslijepodnevnim satima planuo je požar kod Perkovića, a na teren je, kako javlja sibenik.in, upućeno 37 vatrogasaca, 14 vozila, te dva kanadera. Požar se jasno vidio s nedaleke autoceste, a prve kuće su bile udaljene svega stotinjak metara.

"Možemo reći da je požar lokaliziran večeras u 21 sat, ali vatrogasci još ostaju na terenu i rade na sanaciji požara" kazao je Darko Dukić, županijski zapovjednik vatrogasaca, za sibenik.in.

Vatra je kod Perkovića zahvatila oko 70 hektara šume i niskog raslinja, a uz kanadere, gašenju je pripomogao i protupožarni vlak HŽ-a s vagonom cisternom.

Zanimljivo je primijetiti kako je ovo samo jedan u nizu požara koji su se gasili ovog ljeta na području Perkovića.

Podsjetimo, krajem srpnja u požaru kod Perkovića ozlijeđena su dva vatrogasca.

Zračne snage gase požare na Braču i u Ražancu

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u petak su angažirane i u gašenju požara u Milni na području Splitsko-dalmatinske i na lokaciji Vinjerac-Ražanac u Zadarskoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Do poslijepodneva još su bila aktivna dva požarišta koja su se razbuktala oko podneva. Na požarištu Milna na Braču požar gase dva Canadaira CL-415, dok su na požarištu na lokaciji Vinjerac-Ražanac angažirani Canadair i Airtractor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara