Kuće uništene u poplavi bit će opremljene najkasnije sedam dana nakon obnove

Kuće uništene u poplavi bit će opremljene najkasnije sedam dana nakon obnove

Foto: Hina

U ROKU sedam dana nakon što im budu obnovljene kuće i stanovi stradali u poplavi, stanovnici Vukovarsko-srijemske županije trebali bi, temeljem današnje odluke Vlade, dobiti kompletan namještaj i bijelu tehniku nužne za normalan život.

Vlada je na sjednici donijela odluku o opremanju obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava u sklopu Programa obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko–srijemske županije.

Odlukom se definiraju okviri opremanja te kompletan opis namještaja i opreme, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić,

Opremanje je vezano uz proces obnove, dodao je Grčić, tako da bi u roku sedam dana od obnove kuća i stanova svi stradali stanovnici trebali dobiti namještaj i opremu da mogu normalno živjeti u obnovljenim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli program financijski je težak 30 milijuna kuna i procjenjuje se da bi to trebalo biti dovoljno za opremanje", kazao je Grčić.

Utvrđen je i red prvenstva opremanja - najprije se opremaju kuće stradalima u poplavi koji su privremeno zbrinuti u turističkim objektima (hoteli, apartmanska naselja), zatim onima koji su privremeno zbrinuti u objektima organiziranog smještaja (prognanička naselja, ostali objekti kolektivnog smještaja), a slijede privremeno zbrinuti kod rodbine ili prijatelja, te ostali korisnici prava na potporu u opremanju kuća i stanova.

"Mi ćemo cijelo područje, svih šest naselja, proglasiti gradilištem"

Inače, Vlada je provela javni natječaj za tvrtke koje će sudjelovati u obnovi koji je završio prekjučer, a prvi građevinci bit će uvedeni u posao u ponedjeljak, najavila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekavši da u obnovu idu prvo škole.

"Mi ćemo cijelo područje, svih šest naselja, proglasiti gradilištem. Jer mi nemamo vremena da kažemo - sad ćemo obnoviti jednu ulicu pa kad to završimo - sljedeću. Obnavljat ćemo svuda gdje bude spremno. Tamo gdje su papiri u redu, prvi će ići u obnovu, prvi će imati mogućnosti, sredstva, a tamo gdje nisu papiri u redu, stavljamo sa strane, zvat ćemo ljude, reći im što trebaju napraviti, odnosno mi ćemo to napraviti za njih", rekla je Mrak Taritaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara