Kurz o suradnji s Hrvatskom i Slovenijom: Potrebno je smanjivanje napetosti i dijalog

Foto: Wikimedia

AUSTRIJSKI ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz rekao je u četvrtak u Ljubljani da se zauzima za produbljenu trilateralnu suradnju Austrije, Slovenije i Hrvatske u rješavanju pitanja u regiji.

"Tijesna suradnja između Austrije, Slovenije i Hrvatske daje nam mogućnost da se u brojnim pitanjima, osobito onima regionalne naravi, usklađujemo i da naša stajališta, posebno u Europskoj uniji, usklađeno iznosimo", rekao je Kurz u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA tijekom posjeta Sloveniji.

"Vrlo je živa i naša suradnja sa svim ostalim susjednim državama, to je za nas vrlo značajno", rekao je Kurz.

Prilikom susreta Kurza sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom, premijerkom Alenkom Bratušek i predsjednikom Borutom Pahorom bilo je riječi i o aktualnim europskim pitanjima, osobito stanju u Ukrajini.

"Ovog trenutka potrebno je posebno smanjivanje napetosti i dijalog. Još postoji nada da će Rusija prihvatiti njemačku zamisao o kontaktnoj skupini, a tu zamisao i sam podupirem", rekao je Kurz.

Dodao je kako se nada da će referendum na Krimu biti odgođen, te da se u događaje moraju uključiti sve institucije u kojima sudjeluje i Rusija, posebno Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vijeće Europe.

Moje je mišljenje da ne trebamo Ukrajinu koja će biti podijeljena između Europske unije i Rusije, uloga Ukrajine bi trebala biti da povezuje, a radilo bi se i o suradnji s Rusijom i za snažnije približavanje Ukrajine Europskoj uniji, naglasio je Kurz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara