Kusturica: Trebao mi je kamen, nisam znao da je austrogarska tvrđava spomenik kulture

Kusturica: Trebao mi je kamen, nisam znao da je austrogarska tvrđava spomenik kulture

Foto:AFP (Arhiva)

"MNOGI Hercegovci, bez obzira na to da li je kamen pod vodom ili u nedođiji, prema kamenim tvorevinama gaje intimna osjećanja! Zbog toga ovakvima kao ja, dakle koji ne žive na teritoriji Hercegovine, kamen se pričinjava kao fatamorgana. Ima ga, ali i nema!", napisao je kontroverzni režiser Emir Kusturica u otvorenom pismu građanima Trebinja koje je objavljeno u srpskim Večernjim novostima.

...nije pomoglo to što sam iz Hercegovine...

Podsjetimo, Kusturica je, uz podršku lokalnih vlasti, bagerima i kamionima počeo je rušiti staru austrijsku utvrdu Petrinja iznad Trebinja, a sve kako bi odnio kamen potreban za izgradnju Andrić-grada u Višegradu.  Veća grupa ogorčenih građana Trebinja blokirala je stari austrijsku put prema tvrđavi, kako bi spriječila kamione da odvezu kamenje, a izbio je popriličan skandal s obzirom da je riječ o spomeniku kulture.

"Porijeklo zabune je u različitim doživljajima svrhe kamenja. Kada sam jednom pokušao da kameni most potopljen u trebinjskom jezeru za potrebe tamošnje hidrocentrale, uz pomoć drugova, premjestim na kopno, digao se protiv mene slobodoumni narod Hercegovine. Rekli su - ne damo mi naš kamen. Moja ideja je bila da je most bolji kada ljudi prelaze preko njega nego kada je pod vodom. Nije pomoglo što sam i sam iz Hercegovine. Ovaj put se između mene i mojih zemljaka ispriječila logika. Jer, taj most čami pod vodom i nema svrhu. Ne damo, kažu slobodoumni ljudi, neka čami, mi ga vidimo svakih sedam godina, sedam dana kada se čisti brana, nama je i to dosta!", napisao je Kusturica u Večernjim novostima.

Ništa dobra od Austrougarske

Kusturica tako piše da je Prvi svjetski rat bio najveće iskušenje naroda i njegova najslavnija pobjeda u novijoj povijesti jer je "izgubljeno" dva milijuna muških glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša slavna vojska se izborila sa Austrijom iza koje nije ostalo mnogo. U tadašnjoj Bosni i Hercegovini, uskotračna pruga, dvije-tri mračne upravne zgrade u Sarajevu i nekolicina karaula koja su nas kao vampirske utvrde podsjećale na okupaciju i najveće ljudske gubitke. Ništa Austrija nije izgradila što je zavrijedilo zaštitu. Ništa kao most na Drini koga je, na kraju, zaštitio Unesco", piše revoltirani Kusturica.

O kontroverznom projektu Andrić-grada, Kusturica piše da je prva polovica grada završena te će uskoro biti otkriven spomenik Ivi Andriću.

Povijesna pojava Milorada Dodika

"Povijesna pojava Milorada Dodika omogućila je ovaj projekt", napisao je Kusturica priznajući da nije shvatio kako se raspale vojne utvrde nazivaju spomenicima kulture.

"Obećanje načelnika općine Trebinje da će on osobno i njegova općina tim kamenom pomoći izgradnju Andrićevog grada već je doživjela krah. Pod pritiskom i političkih rivala i straha da ne izgubi izbornu trku sa suparnicima on je popustio. Šta god sada pričao on zna šta je meni obećao. A ja mu to neću ponavljati. Nadam se da se neće ponašati kao većina opštinskih političara koji svoje odluke uglavnom donose pod pritiskom male ili velike nužde!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara