Lalovac: Ako je skok švicarca trajan, posegnut ćemo za zakonskim rješenjima

Lalovac: Ako je skok švicarca trajan, posegnut ćemo za zakonskim rješenjima

Screenshot: RTL

MINISTAR financija Boris Lalovac gostovao je večeras u RTL-u Danas. Ministar se osvrnuo na neočekivani skok švicarca za 20 posto u jednome danu.

> Šok: Tečaj švicarca skočio za 15 posto, neke banke obustavile trgovanje

"Evidentno je da takav jedan skok, za 20 posto, utječe na brojne građane, ne samo naše nego i one diljem Europe. Ja ću vidjeti sa svojim kolegama, s ministrima financija europskih zemalja, pa ćemo vidjeti što se može napraviti", komentirao je Lalovac.

"Razgovarali smo i s bankama, ja sutra razgovaram i s poslovnim bankama, nadam se da ćemo naći rješenje", dodao je.Ako se radi o trajnome šoku, posegnut ćemo za zakonskim rješenjima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, tako se dogodilo jednostavno. Danas su bili brojni upiti i među bankarima i makroekonomistima. Svi su se pitali je li ovo dnevni ili trajni šok...  Ako je trajni, onda ćemo naći i zakonska rješenja, moramo pomoći građanima", ustvrdio je ministar financija.

"Nitko ne spava mirno kad mu rata u jednome danu skoči za 20 posto, sutra ujutro ćemo vidjeti, nakon razgovora s poslovnim bankama. Razgovaram cijeli dan i s premijerom, moramo naći odgovor na ovu situaciju", zaključuje Lalovac.

Podsjetimo, do skoka u tečaju došlo je nakon što je Švicarska narodna banka neočekivano ukinula minimalnu razinu tečaja u odnosu na euro, što joj je u razdoblju krize služilo za zaštitu gospodarstva.

The Economist je postupak nazvao "događajem bez presedana", napominjući da je, kada je vrijednost valuta u pitanju, i promjena od 2 do 3 posto u jednom danu ogroman pomak. A kada i dolazi do promjena od 20 do 30 posto, kao što se danas dogodilo s švicarskim frankom, uglavnom se radi o padu, nikad o porastu.

Grabar-Kitarović: Sada imam ograničene mogućnosti djelovanja

Kolinda Grabar-Kitarović iz Bruxellesa je najavila da će se zauzeti za ljude koji imaju kredite u švicarskim francima, čiji je tečaj danas skočio za 30 posto.

"Svakako se mislim zauzeti po tom pitanju. Naravno, u ovom trenutku imam ograničene mogućnosti, međutim, činjenica je da su ti ljudi diskriminirani dvostruko zbog promjene tečaja franka preko noći i zbog promjene rate kredita. Moramo riješiti to pitanje, uključujuči i pitanje blokada računa.

Namjeravam ovršni zakon poslati na Ustavni sud i to će biti jedan od prvih akata koji ću potpisati", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara