Lalovac: Fiskalizacija je tako uspješna da je postala hrvatski izvozni proizvod

Lalovac: Fiskalizacija je tako uspješna da je postala hrvatski izvozni proizvod

Foto: Hina

"FISKALIZACIJA je jedan od najboljih projekata u zadnje 23 godine", izjavio je u Saboru ministar financija Boris Lalovac.

Izlaganje u Saboru Lalovac je imao u sklopu saborske rasprave o izvršenju proračuna. Branio je mjere koje provodi SDP-ova vlada, a upravo je fiskalizacija bila u fokusu njegovog govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dosta se puta ovdje govorilo da fiskalizacija neće uspjeti, da ova Vlada neće uspjeti provesti taj projekt jer nije uspio ni u susjednim zemljama. Hrvatska je najbolja u regiji, kod nas su učinci fiskalizacije sada hrvatski izvozni proizvod", rekao je Lalovac, te najavio da će o hrvatskom modelu fiskalizacije razgovarati s ministrima financija Češke, Mađarske i Slovenije.

Lalovac tvrdi kako brojke pokazuju da je fiskalizacija uvela red na tržište. Ugostitelji su u 2013. prijavili 2,6 milijardi kuna oporezivog prometa, što je povećanje od 40 posto. Promet kod fizičkih osoba se povećao za 55 posto, a kod malih pravnih osoba za 30 posto.

U trgovini je prijavljen promet od 5,2 milijarde kuna, što je povećanje od 14 posto. Veći promet za 28 posto prijavile su fizičke osobe, a male pravne osobe prijavile su 11,5 posto veće oporezive usluge.

U 2013. izdano je 2,2 milijarde računa. Prosječni dnevni promet ugostitelja rastao je sa 620 na 1128 kuna, što je razlika od 82 posto, a prosječni dnevni promet u trgovini je rastao sa 734 na 827 kuna, što je povećanje za 13 posto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara