Lažni rat s bankama: Milanović bankarima uzeo manje nego što su nudili

Lažni rat s bankama: Milanović bankarima uzeo manje nego što su nudili

Foto: vlada.hr

DOPUNA Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) koju je Vlada uputila u saborsku proceduru bankarima zapravo nudi više nego što su tražili.

Iako se bankari bune zbog roka od 12 mjeseci fiksnog tečaja na 6,39 kuna za švicarski franak, od Milanovića su na poklon dobili odredbu, prema kojoj se izmjene zakona ne odnose na kredite koji premašuju milijun kuna.

Time je pogođeno čak 25% dužnika u švicarskim francima koji imaju stambene kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pošto banke nisu tražile nikakve izuzetke u tom smislu, ispada da je Milanović bankarima dao više nego što su tražile.

Na taj način tisuće dužnika sa stambenim kreditom ostaju "kratkih rukava", odnosno na njih se ova mjera Vlade neće primjenjivati.

Popustili zbog mogućih prosvjeda, i ukinuli limit od milijun kuna

Milanović je, zbog najava prosvjeda, ipak popustio te su na danas održanoj telefonskoj sjednici izmjenili spornu odredbu.

Konačni prijedlog Zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se u članku 2. navedenog Zakona dodaje stavak 2 koji glasi: "Iznimno od članka 3. stavka 1. Zakona, članak 11.d. ovoga Zakona primjenjuje se i na ugovore o kreditu u CHF i u kunama uz valutnu klauzulu u CHF, neovisno o ukupnom iznosu i vrsti kredita, a koji su sklopljeni prije stupanja na snagu ove dopune Zakona“.

Na taj se način, odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF, primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od 1 milijun kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara