Leko: Francuska nastavlja biti uzorom u kreiranju i primjeni prava u Hrvatskoj

Foto: HR Foto (teal)

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko otvorio je Hrvatsko-francusko upravnopravne dane, koji sedmu godinu za redom u Mediteranskom institutu za znanosti o životu u Splitu okupljaju eminentne pravne stručnjake iz Hrvatske i Francuske.

U svom govoru Leko je ustvrdio kako je riječ o jednom od najznačajnijih pravnih događanja u Republici Hrvatskoj, te kako se o upravnom pravu premalo priča.

"Dosadašnjim promjenama i izborom tema i priprema, francuski i hrvatski suci, znanstvenici, stručnjaci, sustavno afirmiraju u nas pomalo podcijenjeno pravno područje upravnog prava, pokazujući njegovu stvarnu ulogu u suvremenom nacionalnom i europskom pravu", kazao je predsjednik Sabora i dodao da je s radošću prihvatio pokroviteljstvo ovog događanja.

"Kontinuitet održavanja skupa bio je godinama svojevrsna pravna potpora hrvatskog puta ka punopravnom članstvu u Europsku uniju, a ne u manje značajnom kontekstu. Važnost skupa nastavlja se i ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Sada nam teme europske pravne stečevine postaju zajedničke, a Francuska nastavlja biti uzorom u kreiranju i primjeni prava u Hrvatskoj, ali i u Europi", naglasio je Leko.

Otvaranju je nazočio i ministar uprave Arsen Bauk, istaknuvši kontinuirani trud da naša uprava bude bolja.

"Ministarstvo uprave je jedan od suorganizatora ovog skupa. Ovo su sedmi po redu hrvatsko-francuski upravnopravni dani. Prvi put otkad smo članica Europske unije. To je nastavak jedne dobre suradnje. I vjerujem da će ljudi koji su došli, imati priliku nešto i naučiti, ali i nešto pokazati od onoga što se sada primjenjuje u Hrvatskoj", kazao je Bauk.

Na pitanje novinara da komentira izbacivanje Aleksandre Kolarić zato što je kritizirala odluke i poteze predsjednika stranke Zorana Milanovića Bauk je kratko rekao.

"Predsjedništvo je iskoristilo svoje statutarne ovlasti, sad je na Glavnom odboru da se izjasni o toj odluci", istaknuo je Bauk.

Dodajmo na kraju kako današnji simpozij organiziraju Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, Sveučilište u Splitu i Sveučilište Panthéon Assas, Pariz II.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara