Leko: Hrvatska se zadužila neizdrživo i to će nas opterećivati na duži period

Leko: Hrvatska se zadužila neizdrživo i to će nas opterećivati na duži period

Screenshot: HRT

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko večeras je istaknuo potrebu za promjenom SDP-ova stranačkog programa, odnosno njegovo usklađivanje s aktualnim političkim i društvenim okolnostima, a s obzirom da je važeći socijaldemokratski program pisan još početkom 1990-ih.

"Jedan od mojih tihih prijedloga je da bi SDP trebao početi razmišljati o novom programu socijaldemokratske stranke, jer mi smo program pisali u prevratu iz socijalizma u kapitalizam, u Domovinskom ratu i osamostaljivanju Hrvatske. To je vrijeme koje je imalo svoje zakonitosti i potrebe, pa i u socijaldemokratskom programu", izjavio je Leko gostujući u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

Naglasio je kako je to njegov osobni stav, da je taj svoj prijedlog "testirao" kod nekih stranačkih kolega, te mu se čini da je naišao na potporu. Istaknuo je da je hrvatsko društvo prošlo značajan put, razvijalo se, Hrvatska je sada članica EU, te da sve to ukazuje na potrebu da SDP svoj politički program uskladi s okolnostima koje sada vladaju u Europi i svijetu.

Osvrćući se na inicijative za promjenu Ustava, među kojima je i ona predsjednika Republike Ive Josipovića, Leko je rekao kako već nekoliko godina smatra potrebnim dopuniti Ustav i neka pitanja preciznije regulirati. Kao jedno od njih izdvojio je referendum, koji se "često uzima kao sredstvo manipulacije" .

"Ne mogu se referendumom pitanja ljudskih prava i temeljnih sloboda tretirati kao, recimo, zaštita velebitske degenije", kazao je Leko, istaknuvši da je Ustavom potrebno utvrditi koja se pitanja mogu rješavati referendumom.

"Imam povjerenja u Ustavni sud"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje sumnja li predsjednik stranke i vlade Zoran Milanović u Ustavni sud, odnosno stav tog suda o tzv. referendumu o ćirilici, Leko je odgovorio kako na to pitanje može odgovoriti samo Milanović. No, istaknuo je, iz osobnog iskustva može tvrditi da je u demokraciji najvažnije poštivati i izgrađivati demokratske institucije, pa shodno tome i Ustavom zajamčenu trodiobu vlasti.

"Imam povjerenja u Ustavni sud. No, nikome ne dajem 'bianco' povjerenje, svatko je tu da se provjerava", poručio je Leko.

Upitan treba li Hrvatsku regionalno preustrojiti, što svojom inicijativom za promjenama Ustava predlaže predsjednik Josipović, Leko je rekao kako je i važeći ustroj jedan od elemenata preskupe države. U Hrvatskoj se, naglasio je, treba postići konsenzus oko načina kako graditi društvo koje neće biti toliko ovisno i zaduženo, već se razvijati prema svojim potrebama.

"Svi se slažu da je hrvatska država preskupa, a jedan od elemenata preskupe države je i teritorijalni ustroj. To ne mora biti ništa problematično kada bi se Hrvatska razvijala brzinom i ekonomskom snagom koja se očekuje i kada bi te jedinice imale djelokrug i ovlasti prema svojoj ekonomskoj moći", poručio je.

Ustvrdio je kako se Hrvatska zadužila "neizdrživo" te da su u SDP-u suglasni s ciljevima Vlade za smanjenje prekomjernog deficita. "Mislim da je u Hrvatskoj posve razvidno i svima jasno da se Hrvatska zadužila neizdrživo. Na djelu je sada nepovoljno zaduženje koje će opterećivati Hrvatsku na duži period. Mi se sada zadužujemo 6 do 7 posto, i kada bismo imali gospodarski rast to bi bio preveliki teret", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara