Leko s kineskim premijerom: Želimo jaču gospodarsku suradnju i kineska ulaganja u Hrvatsku

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Josip Leko na početku četverodnevnog službenog posjeta Kini sastao se u Nanjingu s kineskim premijerom Lijem Keqiangom. Obojica su istaknula kako Hrvatska i Kina nemaju otvorenih pitanja te da dobru političku suradnju treba unaprijediti i na gospodarskom planu.

"Želimo jaču gospodarsku suradnju i kineska ulaganja u Hrvatsku, stoga sam i poveo sa sobom izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika kako bi s kineskim partnerima pronašli projekte od zajedničkog interesa", izjavio je Leko.

Keqiang je naglasio kako postoji kineski interes za ulaganja u našu zemlju te da Hrvatska ima svoju priliku i kroz plan „Kina+16“ koji se odnosi na projekte u zemljama srednje i istočne Europe.

"Hrvatska je izuzetno zanimljiva Kini zbog svog geostrateškog položaja i članstva u Europskoj uniji, no konkretne investicije tek treba dogovoriti", rekao je Keqiang.

O mogućim projektima za to vrijeme su u Pekingu s predstavnicima kineskih gospodarstvenika konkretnije razgovarali predstavnici Hrvatske gospodarske komore i šest hrvatskih tvrtki - Podravke, Vindije, Končar Elektroindustrije, Zagreb Montaže, Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka.

Predsjednik Hrvatskoga sabora susreo se i s mladim hrvatskim olimpijcima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu. Čestitao im je na uspjehu i osvojenih šest medalja - tri zlatne, jednoj srebrnoj i dvije brončane. Leko je zajedno sa saborskim izaslanstvom, u kojem su potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec te zastupnici Igor Dragovan i Davor Božinović, prisustvovao i svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara mladih.

Saborsko će izaslanstvo u petak odati počast žrtvama Drugoga svjetskog rata u Memorijalnom centru masakra u Nanjingu. Potom će zajedno s gospodarskim dijelom izaslanstva posjetiti grad Yangzhou gdje će sudjelovati na Poslovnom forumu, posjetiti Memorijalni muzej Marka Pola te se sastati s političkim čelnicima tog dvomilijunskoga grada, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara