Liječnici štrajkaju već 50 dana: Još uvijek nema dogovora oko novog Kolektivnog ugovora, liste čekanja sve duže!

Liječnici štrajkaju već 50 dana: Još uvijek nema dogovora oko novog Kolektivnog ugovora, liste čekanja sve duže!

Foto: Hina

OKRUGLI je, 50.dan liječničkog štrajka, a održana je nova runda pregovora oko kolektivnog ugovora koji još uvijek nije potpisan. Sindikati su ipak optimistični. Vjeruju kako će biti do kraja tjedna.

Sinidkati pregovaraju, liječnici štrajkaju, liste čekanja rastu, a pacijenti negoduju- tako bi se ovih dana mogla zaokružiti situacija u hrvatskom zdravstvu koja je pomalo pala u drugi plan. Liječnički štrajk danas je napunio ravno 50 dana. No, tko to još broji osim liječnika ili možda medija. Očito se i potpredsjednik Vlade Branko Grčić već odavno zaustavio.

"Znam sigurno ono što cijela javnost zna, a to da je ovo najdulji štrajk u javnom sektoru u zadnjih iks godina. Mislim da je krajnje vrijeme da se tome približi kraj, odnosno da se nađe rješenje", poručio je Grčić.

Rješenje priželjkuju sve tri sindikalne strane koje ovih dana u ministarstvu raspravljaju o materijalnim pravima i raspodjeli rada. Samo potpis na kolektivni ugovor za liječnike znači prekid štrajka, no neće ga potpisati dok ne budu sigurni kako su u svakoj točki maksimalno zaštitili članstvo. Za šefa liječnika Ivicu Babića to je prioritet i jedini način pregovaranja, dok je za njegovu kolegicu, šeficu Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek to samo znak neslaganja među sindikatima.

"Ne mogu reći da je nesloga, ali jedan strukovni sindikat jednostavno nema osjetljivost za sve druge radnike u sustavu. Cilj Ivice Babića je dobiti materijalna sredstva za svoje članstvo, ovo drugo ga ne interesira", kaže Avberšek.

"To je potrošena isprazna demagogija", odgovara Babić.I Babić je svjestan, kaže, kako štrajk već predugo traje, no protiv odluke članstva ne može. Evo što je izjavio po završetku pregovora.

"Danas je bila radna atmosfera, bili su sadržajni pregovori. O detaljima ne mogu izlaziti u javnost. Ako nastavimo ovom dinamikom vjerujem da ćemo do kraja tjedna sve završiti", kaže Babić.

Pregovori se nastavljaju sutra kad bi se i na stolu Vlade trebao naći Prijedlog odluke o umanjenju plaće svim zdravstvenim djelatnicima koji su listopad proveli u štrajku.

Sindikat Istre: Najveću štetu zdravstvu je napravio HDZ

Gostujući u 'Političkom obzoru' Gradskog radija Istre, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić dotaknuo se problem 50. dnevnog štrajka liječnika, rekavši kako je žalosno da ministar Rajko Ostojić i njegovi suradnici ne shvaćaju probleme, te kao da nisu bili na istom sastanku na kojem se raspravljalo sa predstavnicima sindikata. O zahtjevu liječničkog sindikata, Bulić je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici zapravo ne traže ništa nenormalno. Oni samo traže da im se plati ono što odrade, što danas, na žalost, nije slučaj i to ne samo s liječnicima, nije to slučaj ni s ostalim medicinskim osobljem. Ono što je nakaradno u čitavoj toj priči je da to nije samo, nazovite ga uvjetno, rat s financijerom, Ministarstvom zdravlja nego je to i jedan međusindikalni rat gdje je na jednu stranu stao sindikat kojeg vodi gospođa Avberšek jer je ona tužila sindikate, odnosno poštivanje tog kolektivnog ugovora. Uzročnik svega toga je njen sindikat."

O samom ministru zdravlja, Rajku Ostojiću, Bulić kaže:

"Meni je tužno kad se jedan specijalist, liječnik koji je mogao puno više dati narodu kroz svoje liječničko školovanje, upusti u nekakvu politiku gdje zapravo loše prolazi. Ako taj profil kadra kojeg podržava Vlada praktično politički pregazi jedan Bandić, onda se zna gdje je tu priča."

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera dotaknuo se još malo stanja u hrvatskom zdravstvu.

"Kad je u pitanju zdravstvu, najveću je štetu napravio HDZ, odnosno ministar Andrija Hebrang. Mene ne zanima tko je sada na vlasti, a tko će biti sutra. Čitava pretvorba i privatizacija je model bivšeg predsjednika - 200 bogatih, a ostali su stoka sitnog zuba."

Govoreći o kriminalu u državi, Bulić je rekao kako bi državni odvjetnik trebao konstantno raditi, a ne samo kad to njemu paše.

"Ne može on otvarati pet procesa 15 dana prije nego će Sabor odlučivati o njegovom narednom mandatu. Neka izvoli to raditi u kontinuitetu. Mi tu u Istri imamo osobe koje imaju kreditne obaveze četiri puta veće nego plaću. Da vi i ja to imamo, drugi dan bi Porezna uprava bila na našim vratima. Oni nemaju ni danas. Onaj tko duguje 1.000 eura, taj je dužnik, a onaj tko duguje 5 ili 10 milijuna eura, on je poslovni partner."

Odluku Ministarstva pravosuđa o odbijanju zahtjeva Radimiru Čačiću, Bulić smatra smiješnom.

"Gledajući društveno, zasigurno bi bilo puno korisnije da on odrađuje posao na ovaj način. Međutim, mislim da se iza toga krije politika njegove stranke koja se očito plaši njega jer će tu sigurno doći do velikog raskola", rekao je između ostalog gostujući u 'Političkom obzoru', predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara