Limit duga: Obama se protivi kratkoročnom produljenju praga američke zaduženosti

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama usprotivio se u subotu prijedlogu da se rok za ograničenje američke zaduženosti produlji za samo nekoliko tjedana, što je ključna točka pregovora s republikancima dvanaestog dana proračunske krize.

Američki predsjednik je u tjednom obraćanju upozorio da "ne bi bilo razumno, kao što neki predlažu, produljiti prag zaduženosti za dva mjeseca i koketirati s prvim namjernim neplaćanjem obveza usred razdoblja božićne kupnje".

Zbog toga što Kongres nije glasovao o rashodima i prihodima, Sjedinjene američke države su 1. listopada pale u blokadu državne uprave. Stotine tisuća djelatnika u javnim službama otišlo je na prisilni neplaćeni dopust, što je imalo izravne posljedice diljem zemlje.

Toj se krizi pridružila još jedna, nužno povećanje zakonskog praga zaduženosti, što je još jedno isključivo pravo zakonodavne vlasti. Nakon 17. listopada najveće svjetsko gospodarstvo moglo bi postati nesolventno, što bi nužno utjecalo na cijeli svijet, upozorila je administracija.

Republikanci, koji imaju većinu u Zastupničkom domu, nastavili su pregovore s Obamom u četvrtak navečer, pokazujući želju da produlje rok za ograničenje zaduživanja koje je već uzbunilo tržišta.

Predsjednik koji je zadnjih tjedana tvrdio da neće pregovarati s konzervativcima o pragu zaduženosti i o proračunu, u subotu je opetovao da će posljedice eventualnog neplaćanja značiti "novi porez, republikanski porez nesolventnosti za sve obitelji i američka poduzeća".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara