Linić: Dok god je stabilno u Saboru, imamo stabilnu političku situaciju; Pusić: HNS ne izlazi iz koalicije!

Linić: Dok god je stabilno u Saboru, imamo stabilnu političku situaciju; Pusić: HNS ne izlazi iz koalicije!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić osvrnuo se na poruke Joze Radoša da će HNS izaći iz Vlade ako SDP bude inzistirao na porezu na nekretnine. "O tom Zakonu neće odlučiti Slavko Linić nego Vlada, odnosno Sabor", poručio je Linić.

"Pokušajmo shvatiti da zakone ne donosi ni ministar Linić, ni bilo koji od ministara u HNS-u. Donosi ih Hrvatski sabor. Kako će tamo biti - to će odlučiti saborski zastupnici. To je njihova ovlast. Za sve ostalo ne vidim razloga ni panici, ni nemiru, ni problemima. Nema li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu. Politika Vlade je vrlo jasna. Mi smo na samom startu rekli da će bitka za konkurentnost hrvatskog gospodarstva biti usmjerena na smanjenje zdravstvenih doprinosa i u seljenju tog doprinosa za zdravlje ljudi i za stvaranje mogućnosti da bogatiji daju više jer imovina ipak znači bogatstvo", rekao je Linić.

Ministar financija se osvrnuo i na izjavu Ivana Jakovčićeva da Plan 21 ne funkcionira i da treba sjesti. "Neka sjedne. Pretpostavljam da se to uvijek razgovara između predsjednika stranaka i o tome treba razgovarati. Ono što ja vidim je da Vlada funkcionira, velika većina u Saboru je uz prijedloge Vlade. U odnosu na okruženje karakteristika u Hrvatskoj je da imamo stabilnu političku situaciju. Da mnogi nisu sretni s rješenjima Vlade - to je nešto o čemu svatko ima pravo na svoj komentar. To komentiraju sindikati i poslodavci, ali i pripadnici stranaka. Dok god je ova stabilnost u Saboru, možemo reći da u Hrvatskoj imamo stabilnu političku situaciju", kaže Linić.

"HNS je stabilan koalicijski partner i ima zajedno sa SDP-om odgovornost za ovu Vladu i ovu zemlju. I tu odgovornost će dosljedno i ponijeti"

I iz HNS-a su se osvrnuli na glasine o tome kako zbog "razilaženja mišljenja" sa SDP-om napuštaju koalicijsku Vladu.

"Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati ostaje stabilan i sastavni dio Kukuriku koalicije i Vlade RH kojoj su građani dali povjerenje na posljednjim parlamentarnim izborima te će i dalje davati svoj doprinos i ulagati maksimalno znanje i trud kako bismo došli do najboljih rješenja, ostvarili napredak u zemlji i time građanima omogućili da ostvare kvalitetniji i bolji život", stoji u priopćenju HNS-a.

To potvrđuje i potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić. "HNS ne izlazi, niti će izaći iz koalicije. HNS je stabilan koalicijski partner i ima zajedno sa SDP-om odgovornost za ovu Vladu i ovu zemlju. I tu odgovornost će dosljedno i ponijeti", poručila je potpredsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Njene riječi je potvrdila i stranačka kolegica i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. "Mi smo kao Ministarstvo dali primjedbe na taj zakon i inzistirat ćemo da određene stvari u zakon budu ugrađene. HNS je poručio da nije baš pravo vrijeme da taj zakon ide, a što se tiče suradnje s ministrima koalicija odlično funkcionira", rekla je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk također ističe kako nema problema u radu Vlade. "Što se tiče Vlade, ona funkcionira normalno i ja uopće ne osjećam bilo kakve probleme u operativnom radu s kolegama iz drugih stranaka. Dapače. Što se tiče odnosa političkih stranaka, to pitajte predstavnike stranaka", izjavio je Bauk.

Vrdoljak: HNS neće izaći iz koalicije, Vlada je stabilna

Na intervju Joze Radoša, protumačen kao najava izlaska HNS-a iz koalicije u slučaju SDP-ovog ustrajavanja na uvođenju poreza na nekretnine, reagirao je njegov stranački kolega, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Ne, HNS neće izlaziti iz koalicije. HNS je stabilan partner u ovoj koaliciji. Dobili smo povjerenje građana da napravimo velike promjene u hrvatskom društvu i to i činimo. I kao ozbiljan partner u koaliciji koja obnaša vlast, nećemo si dozvoliti probleme u nestabilnosti vlasti", istaknuo je Vrdoljak.

Krize u koaliciji nema, a o porezu na nekretnine još ćemo razgovarati, rekao je Vrdoljak te poručio: "Vlada je stabilna".

"U ovoj Vladi nema krize. Dobili smo povjerenje građana da restrukturiramo, promijenimo način ponašanja u ovoj zemlji, kako je bila HDZ-ova Vlada i nema krize u vlasti. Ne znam zašto se vi trudite postaviti na drugačiji način pitanje i zahtijevati drugi odgovor, kad ja imam samo jedan: Nema krize vlasti u ovoj zemlji. Ovim građanima je potrebna stabilna i čvrsta Vlada, ako želimo napraviti promjene i promjene ćemo napraviti zato što smo stabilna i čvrsta Vlada", poručio je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara