Linić: Manje-više nijedna laž o meni nije dokazana!

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U ODGOVORU za Index DORH je po prvi puta odustao od uobičajenog odgovora kako "ne mogu potvrditi provođenje istraga" te je odlučio detaljno odgovoriti. Štoviše, na naš upit "zašto istraga u ovom slučaju nije pokrenuta“ odgovorili su nam kako "raspolažemo krivim informacijama".

> Indexu potvrđeno: Talijanska policija istražuje je li Linić u Italiji prao novac!

> DORH demantira da dvije godine ništa ne radi

> Tajnica Linićevog prijatelja otkriva za Index: Podmitili smo Linića za pogodovanje u privatizaciji

Evo odgovora DORH-a na upit oko prijave Mirje Tomas u cijelosti:

"Posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose se na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja. Slijedom navedenog, u predmetu za koji pitate u tijeku su potrebni izvidi, a o tome kada će nadležno državno odvjetništvo pozvati koju osobu, javnost neće biti obaviještena budući da je takvo postupanje jasno propisano u Zakonu o kaznenom postupku.  Nadležno državno odvjetništvo, a ne Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), već Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je; temeljem zaprimljene anonimne kaznene prijave a zatim i naknadno temeljem pojedinih posebnih izvješća; do danas provelo niz radnji o pojedinostima kojih Vam ne možemo govoriti no uključene su provjere niza nadležnih tijela od carinske uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave, Ministarstva financija preko banaka do policije (PU Primorsko-goranska i PNUSKOK) koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje (dostavila je nekoliko posebnih izvješća)", stoji u odgovoru DORH-a.

Linić: Manje-više, laži o meni nisu dokazane

No, Linić tvrdi da je DORH demantirao napise Indexa te da Index laže, a oštro je napao autora Indexa Matiju Babića. Spomenimo, DORH jest demantirao, no samo da "nisu ništa radili od 2011. godine" te da izraz "međunarodna pravna pomoć" ne znači zajednički istragu hrvatskih i talijanskih istražnih organa. Izvide za koje je Index naveo da su u tijeku, nije demantirao!

A evo što kaže Linić:

"To morate pitati gospodina Babića. Index laže i obmanjuje jer ja račune van Hrvatske nemam. Ako on laže, iskrivljuje, sami vidite da ga Državno odvjetništvo i demantira, onda se pitate, a zašto on to radi. Zato što je on taj koji ne plaća poreze, svoje novinare, obveze, zatvara svoje firme, otvara druge. To je osoba koja svoj nezakoniti rad pokušava na neki način zaštititi širenjem laži i neistine. Da se bavim tim čovjekom? Ne pada mi na pamet. On je nažalost, proizvod hrvatskog društva, nije jedini, a laži o meni, otkako sam se počeo baviti javnim poslom, su neprekidne. Kao što vidite, manje-više, nijedna laž nije dokazana, a nažalost, ima takvih ljudi koji prljanje i širenje lažnih informacija smatraju da im je nekakva zabava, hobi, a ostaje pitanje zašto to radi. Moj odgovor ste dobili", poručio je Linić novinarima. Dakle, izvidi su u tijeku, a Linić je umjesto da dokaže da nema veze sa slučajem, opet napao Index.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo da je u slučaju JPS-a proveden "niz radnji"

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci danas je na svojim stranicama još jednom službeno potvrdilo kako je u aferi s Jadranskim pomorskim servisom (JPS), u koju je upleten i ministar financija Slavno Linić, nakon anonimne kazne prijave iz 2011. proveden "niz radnji", kao i da policija još nije dovršila kriminalističko istraživanje. U priopćenju naslovljenom "Odgovor novinaru internetskog portala index.hr" državno odvjetništvo navodi kako je nakon anonimne kaznene prijave i naknadnih posebnih izvješća proveden niz provjera nadležnih tijela od carine, Ureda za sprječavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave i Ministarstva financija preko banaka do policije, koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje, a dostavila je nekoliko posebnih izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno odvjetništvo, sukladno zakonskim odredbama i kao što Vam je poznato, ne potvrđuje provođenje istraga, no ponukani Vašim navodom iz upita `zašto istraga u ovom slučaju nije pokrenuta` odgovaramo da raspolažete krivim informacijama.

Nadležno državno odvjetništvo, a ne Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), već Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je; temeljem zaprimljene anonimne kaznene prijave a zatim i naknadno temeljem pojedinih posebnih izvješća; do danas provelo niz radnji o pojedinostima kojih Vam ne možemo govoriti no uključene su provjere niza nadležnih tijela od carinske uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave, Ministarstva financija preko banaka do policije (PU Primorsko-goranska i PNUSKOK) koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje (dostavila je nekoliko posebnih izvješća). Posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose se na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja.

Slijedom navedenog, u predmetu za koji pitate u tijeku su potrebni izvidi, a o tome kada će nadležno državno odvjetništvo pozvati koju osobu, javnost neće biti obaviještena budući da je takvo postupanje jasno propisano u Zakonu o kaznenom postupku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara