Linić: Nema više varanja na plaćama državnih službenika; HDZ prozvao za dugove: "Trošili su k´o najveći pijanci!"

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić najavio je u Šibeniku da će se plaće za 240.000 javnih i državnih službenika obračunavati i isplaćivati isključivo po jedinstvenom sustavu koji je propisala država.
Time više neće biti moguće da se za isti posao bude različito plaćen, rekao je Linić, te dodao da je sustav postavljen tako da nema varanja. Više se neće moći odvojeno isplaćivati različiti dodaci, poručio je ministar financija Slavko Linić.

"To znači da svi oni koji su imali neusklađene kadrovske evidencije s organizacijskim ustrojem koji je donijela Vlada, sada su se morali prilagoditi i uskladiti. Isto tako sve ono što je sindikalno ispregovarano, a dovoljno je reći da su samo sindikati u zdravstvu imali preko 130 dodataka, razlog je koji je Vladu natjerao da ide na jedinstveni obračun", rekao je Linić.

U sustavu su trenutno plaće 24.000 državnih službenika, a za najviše dva mjeseca u taj sustav ulaze i djelatnici policije i vojske kojima će se do kraja godine pridružiti i zaposleni u obrazovanju, te zdravstvu. A nakon što je američko ministarstvo pravosuđa podignulo tužbu protiv rejtinške agencije Standard & Poor's, jer prije pet godina nije izdala upozorenje o stanju hipotekarnih obveznica, upitan hoće li se i Hrvatska pridružiti tužbi Linić je odgovorio.

"Sukobljavat se oko nečega što nije dobar podatak nema potrebe, a s druge strane valjda je svima jasno da šestu godinu u Republici Hrvatskoj nemamo gospodarskog rasta. Zašto da se svađamo s agencijama kada se naši analitičari natječu koliko bi trebali u rebalansu smanjiti. Vlada je rekla oko 1,2 milijardi, da se spustimo ispod deficita od 10 milijardi, a kao što vidim naši analitičari već jure prema 3 milijarde. Prema tome nema potrebe da mi vodimo polemiku s agencijama", zaključio je Linić.

HDZ optužio da su se s državnim novcem ponašali kao pijani milijunaši

Opovrgnuo je i najave nekih analitičara da će zbog srušenog kreditnog rejtinga rezati mirovine te plaće u javnom sektoru. Rezat će se u raznim državnim agencijama, a Vlada će vjerojatno odustati i od nekih projekata koji trenutno nisu prioritet ili ne donose profit. Na pitanje o kojim se projektima radi,  Linić je rekao da će o tome odluku donijeti Vlada. Između ostalih pitanja, naglasio je da se zasad neće ići u reformu lokalne uprave ukidanjem nekih općina jer da bi to u ovom trenutku bilo neozbiljno budući da se za nekoliko mjeseci održavaju lokalni izbori. 

Ponovno je prozvao prethodnu HDZ-ovu vlast za gomilu navodno skrivenih dugova, te ih je optužio da su se s državnim novcem ponašali kao pijani milijunaši: "Trošili su k'o najveći pijanci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara