Linić će štedjeti na zdravstvu i školstvu, a Vlada nabavila nove smartphonove uz internet tarifu skuplju deset puta nego dosad!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HRVATSKA Vlada dosad je imala ugovor po kojemu je 11 kuna plaćala za 1 GB prenesenih podataka, no po novom ugovoru, unutar kojega su nabavljeni i novi pametni telefoni, za 1 GB će plaćati čak 102,4 kune! Čak je i obračunska jedinica 1 MB, što je isto deset puta veće od tržišnog prosjeka!

U razgovoru za Poslovni dnevnik, Dario Janković, predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu, potvrdio je informacije, no tvrdi kako će uštede ipak biti, i to oko 20 posto. Naime, on tvrdi kako je ukupna cijena ponude bila jedini kriterij odabira, a HT je s ponudom od 12,7 milijuna bio jeftiniji od VIP-a.

Što se tražilo natječajem

Riječ je o nabavci 10.550 mobilnih aparata, a traži se i novih 2.150 SIM kartica odnosno novih  brojeva. Od tog broja hrvatski birokratski aparat traži čak 6.250 "pametnih telefona", ostatak su obični mobiteli koji će završiti u rukama nižerangiranih službenika.

Mobiteli će biti podijeljeni gotovo svima. Kako stoji u natječaju radi se o potrebama Ministarstava i drugih državna tijela uključujući i njihove regionalne ili lokalne urede ili jedinice!

Birokracija prati tehnološke trendove

Hrvatska birokracija zna što hoće i prati trendove pa su tako naznačili da pojedini modeli, oni koji pripadaju prvoj klasi, ne smiju biti stariji od godinu dana te da žele modele koji su "osjetljivi na dodir". Naravno tu je i pregled GSM karata te 16 gigabajta podataka. 

"Predmet javne nabave uključuje javne govorne usluge u pokretnim mrežama, podatkovne usluge u pokretnim mrežama, mješovite usluge (govorne i podatkovne istovremeno) u pokretnim mrežama, isporuku uređaja za korištenje govornih i mješovitih usluga (GSM telefoni), isporuku uređaja za korištenje podatkovnih usluga (3G/4G modemi), isporuku elektroničkih kartica za korištenje govornih, podatkovnih usluga i/ili mješovitih usluga (SIM-kartice) te dopunske i pomodne usluge koje korisnicima omogućuju upravljanje troškovima", stoji u natječaju.

Natječaj je podijeljen u dvije grupe i to grupu A gdje su GSM telefoni te one s 3G/4M modemom.

U natječaju stoji i da ponuditelj obvezan za svaki ponuđeni uređaj, odnosno model GSM telefona ili 3G/4G modema u ponudi dostaviti jednu ili više fotografija ponuđenog uređaja od koji jedna mora biti fotografija prednje strane sa zaslonom i tipkovnicom, ako se radi o GSM telefonu, odnosno šire strane s vidljivim USB priključkom, ako se radi o 3G/4G modemu. 

Operater smije podizati cijene

No zanimljiv je onaj dio koji zapravo omogućava operateru koji dobije natječaj da povisi cijenu.

"Iznimno, nakon sklapanja okvirnoga sporazuma, povisiti se smiju samo one cijene, odnosno iznosi troškova, naknada i/ili pristojbi određeni zakonom ili drugim propisom ili pojedinačnim aktom nadležnoga tijela ili organa javne vlasti, donesenim temeljem zakona (primjerice iznos naknade za korištenje radijske
frekvencije).", stoji u natječaju u kojem se dodaje da operater može i sniziti cijene za što je obvezan bez odgode pisano obavijestiti naručitelja i sve korisnike.

Što se tiče roaminga nakon ulaska u Europsku uniju traži se da se primjenjuju cijene koje su povoljnije za korisnike. 

> Vlada objasnila zašto troši 40 milijuna na mobilne usluge i nove mobitele i poručila: "HDZ je potrošio 7 milijuna kuna više"

 

 

 


  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara