Linić donosi loše vijesti: Do sada smo trošili i nismo radili, živjet će se još teže

Linić donosi loše vijesti: Do sada smo trošili i nismo radili, živjet će se još teže

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

"DO SADA smo trošili i nismo radili. Bio bi neozbiljan kad bih rekao da je bivša Vlada kriva. Svi mi sudionici u vođenju bilo koje politike, poslovne ili državne, smo zajednički u tome sudjelovali", rekao je Slavko Linić na okruglom stolu na temu "Restrukturiranje ili likvidacija?".

Ministar financija nije imao riječi utjehe za građane koji grcaju pod teretom krize. Živjet će se još gore i još teže nego sada, najavio je Linić.

"Javni dug će se povećati za pet posto i živjet ćemo još teže. S tim se moramo suočiti. Približavamo se javnom dugu od 60 posto BDP-a, teško možemo računati na niže kamatne stope, na ulagače iz svijeta koja će doći u zemlju koja nema kreditni rejting", kazao je Linić.

Konstruktor ide u stečaj

Situacija će biti još teža kada se neke velike tvrtke ugase. Prvi na redu za stečaj je Konstruktor, najavio je Linić.

"Cijelu prošlu godinu smo im pomagali, a što smo dobili? Vlasnik je osnovao nova društva, prebacivao imovinu, radnike, prihode. Napisao je bezvezan prijedlog i nije razgovarao niti s jednim vjerovnikom. Stečaj je jedino rješenje za takvo ponašanje uprave i menadžmenta", kazao je Linić.

Hoće li Konstruktor biti jedina velika firma koja ide u stečaj, znat će se za tri do četiri mjeseca. "Tada ćemo vidjeti pravo stanje i to će nam omogućiti da vidimo koje tvrtke možemo spasiti", kaže Linić.

HEP nije zadovoljio: "Gdje su investicije?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon okruglog stola Linić se zadržao u razgovoru s novinarima. Kazao je da nije zadovoljan poslovanjem HEP-a, koji je prije oporezivanja ostvario 72 milijuna kuna dobiti.

"Gdje su investicije? Mene zanimaju samo investicije. Investicije su nova radna mjesta, a energetika je tu prioritet", kazao je Linić, dodavši da će direktore HEP-a cijeniti po privlačenju partnera za ulaganje u proizvodnju električne energije.

"Plaće idu, a kasne zbog nerada činovnika"

Više od 13 tisuća zaposlenih u državnoj upravi još uvijek nije dobilo plaću za siječanj. Razlog je isključivo tehničke prirode jer FINA ne uspijeva riješiti probleme na koje nailazi u radu s novim softverom za Centralni obračun plaća. Sindikati su se već pobunili i najavljuju tužbe, a ministar financija Slavko Linić uzvraća: to je zbog činovnika koji ne rade svoj posao.

Zaposlenici u 17 ministarstava imaju priliku osvjedočiti se kako je to kad plaća ne sjeda na vrijeme. Bliži se 15. u mjesecu, a računi zjape prazni. Plaće se pokušavaju isplatiti preko COP-a, novog sustava za obračun plaća, no puno papirologije i podataka koji nedostaju ili su neispravno upisani usporavaju isplatu. Osim toga, sustav traži ujednačene isplate za radna mjesta s istim koeficijentima. Sindikati su se digli na noge, najavljuju tuže ne bude li isplata do petka.

"Nek' tuže, pa ćemo se naći na Sudu"

Za ministra financija Slavka Linića nema dileme: kasnimo zbog njih samih. Oni koji su bojkotirali odluke Vlade i nisu htjeli raditi- plaće neće dobiti.

"Ljudi u privredi muku muče da dobiju plaće, a ovdje kasnimo pet dana. Kasnimo zbog njihovih kolega činovnika koji su zaduženi da pripreme obračun. Odgovor Vlade je: bit će plaća, krenula je već tijekom današnjeg dana", poručuje Linić.

Ministar Linić je najavio kako će u predstečajnoj nagodbi pokušati spasiti sve one tvrtke čiji će oporavak biti važan za gospodarstvo. Jedna od tih očito nije splitski Konstruktor koji će u stečaj.

"To je prva krupna tvrtka za koju nema šanse za izlaz! Cijelu prošlu godinu Vlada je pomogla i pokušavala je osposobiti. A što smo dobili? Vlasnik je osnivao nova Društva, prebacivao imovinu, prebacivao radnike i prihode, napisao bezvezan prijedlog, nije razgovarao ni s jednim vjerovnikom", objašnjava Linić. Na Trgovačkom je sudu do sad obrisano oko 20 tisuća subjekata, a do kraja godine bit će ih još i više, najavljuje Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara