Linić ne može u proračunu uštedjeti jedan posto pa mijenja fiskalno pravilo

Linić ne može u proračunu uštedjeti jedan posto pa mijenja fiskalno pravilo

Foto: Goran Mehkek / Cropix

KADA se saborski zastupnici vrate s ljetnog odmora, Vlada će od njih tražiti da izglasaju izmjenu fiskalnog pravila koje je uvela vlada Jadranke Kosor, a koje propisuje da se proračunski rashodi svake godine moraju smanjiti za jedan posto.

"Pravilo je ogromno opterećenje i zato smo ga u dogovoru s MMF-om odlučili promijeniti", najavio je Slavko Linić. Istaknuo je da su rashodi prošle godine smanjeni za 2,1 posto, ali ove godine nije moguće smanjiti rashode u toj mjeri da bi se ispunila odredba pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine ne možemo ostvariti uštedu od jednog postotnog boda. Sadašnje pravilo je prestatično, moramo ga promijeniti. Bitno je i što se može ostvariti na prihodovnoj strani proračuna", rekao je Linić, te istaknuo da ovakvo pravilo nigdje drugdje u Europi - ne postoji.

"Ovo pravilo bi značilo da moramo smanjivati plaće, ali i mirovine koje u prosjeku iznose 2000 kuna. Vlada Zorana Milanovića misli da to ne možemo provesti", kazao je Linić.

Odustajanje od fiskalnog pravila nije se svidjelo Martini Dalić, bivšoj HDZ-ovoj ministrici financija. Liniću je poručila da je pravilo uvedeno kako bi se potaknule reforme nužne za smanjivanje rashoda, a ne da bi ga se svake godine mijenjalo kako kome paše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara