Linić ne može u proračunu uštedjeti jedan posto pa mijenja fiskalno pravilo

Foto: Goran Mehkek / Cropix

KADA se saborski zastupnici vrate s ljetnog odmora, Vlada će od njih tražiti da izglasaju izmjenu fiskalnog pravila koje je uvela vlada Jadranke Kosor, a koje propisuje da se proračunski rashodi svake godine moraju smanjiti za jedan posto.

"Pravilo je ogromno opterećenje i zato smo ga u dogovoru s MMF-om odlučili promijeniti", najavio je Slavko Linić. Istaknuo je da su rashodi prošle godine smanjeni za 2,1 posto, ali ove godine nije moguće smanjiti rashode u toj mjeri da bi se ispunila odredba pravila.

"Ove godine ne možemo ostvariti uštedu od jednog postotnog boda. Sadašnje pravilo je prestatično, moramo ga promijeniti. Bitno je i što se može ostvariti na prihodovnoj strani proračuna", rekao je Linić, te istaknuo da ovakvo pravilo nigdje drugdje u Europi - ne postoji.

"Ovo pravilo bi značilo da moramo smanjivati plaće, ali i mirovine koje u prosjeku iznose 2000 kuna. Vlada Zorana Milanovića misli da to ne možemo provesti", kazao je Linić.

Odustajanje od fiskalnog pravila nije se svidjelo Martini Dalić, bivšoj HDZ-ovoj ministrici financija. Liniću je poručila da je pravilo uvedeno kako bi se potaknule reforme nužne za smanjivanje rashoda, a ne da bi ga se svake godine mijenjalo kako kome paše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara