Linić ne odustaje: Minusi na tekućem računu ograničit će se na razinu jedne plaće!

Foto:  Goran Mehkek (Cropix)

MINISTAR financija Slavko Linić čini se da ne odustaje o namjere da se ograničenja po tekućem računu ograniče na razinu jedne plaće. Naime, kako prenosi HTV, ministar Linić danas je u Bruxellesu izrazio spremnost da do kraja provede izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. 
 
"Visina minusa na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke nego ga treba regulirati dogovorom banke i potrošača, tj. potrošačkim kreditom banke i građana s rokom i definiranim načinom otplate. Na tome ćemo inzistirati", rekao je Linić za HTV u Bruxellesu dodajući da se Linić kako će takav prijedlog prihvatiti i Sabor.
 
Podsjetimo kako je Ministarstvo financija najavilo da planira ograničiti minuse na tekućim računima građana na iznos od jedne mjesečne plaće, umjesto dosadašnje tri, a sve s ciljem "zaštite građana", kako više ne bi imali tolike dugove. Rok za vraćanje minusa bit će godina dana od dana stupanja na snagu novog Zakona kojim će se regulirati najavljene promjene.
 
Najveće dopuštene kamate za građane tako bi mogle biti 1,5 puta veće od kamata na dugoročne kredite stanovništvu: 0,6 posto manje nego sada. Minusi bi bili u vrijednosti jedne plaće. 
 
Ministar financija trebao bi pravilnikom propisati najvišu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite i metodu izračuna kamata na te kredite, čime bi se dodatno zaštitili građani. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara