Linić potvrdio moguća nova poskupljenja: Cijene hrane, odjeće i obuće nisu rasle s porastom PDV-a

Linić potvrdio moguća nova poskupljenja: Cijene hrane, odjeće i obuće nisu rasle s porastom PDV-a

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

MINISTAR Slavko Linić potvrdio je mogućnost daljnjih poskupljenja kao posljedice povećanja cijena energenata i komunalnih usluga. Napominjući kako to ne ovisi o ministarstvu financija, primijetio je da hrana, odjeća i obuća nisu rasli s porastom PDV-a, za razliku od primjerice automobila i bijele tehnike.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Građani polako moraju shvatiti da je tržišna ekonomija - tržišna ekonomija. To znači da će cijena energetike biti vrlo slična Europi, jer najveći dio i uvozimo. Socijalna politika da svi imamo jeftinu energiju, i ministri koji imaju bolje plaće, je neodrživa teza. Udare koje proizvodi promjena cijena moraju na neki način ublažiti socijalni programi", mišljenja je Linić.

Istaknuo je da su cijene robe široke potrošnje, hrane, odjeće i obuće u Europi jeftinije nego kod nas. "Nije priča niti tako jednostavna, ni jednosmjerna. Ono što smo dosad vodili kroz kvazisocijalnu politiku vjerojatno će prestati. A sve ono gdje smo neracionalnosti gurali u cijene, polako će se spuštati na razinu Europe. Kad gledamo kućne budžete, onda ćemo ipak zaključiti da za njih i ne bi trebalo biti nekih značajnih porasta u tom dijelu", rekao je Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara