Linić šesti ministar koji je napustio Milanovićevu Vladu

Foto: Hina

SLAVKO LINIĆ već je šesti ministar koji nije završio svoj mandat u Vladi premijera Zorana Milanovića. No, Linić je prvi koji je smijenjen dok su Zlatko Komadina, Mirela Holy, Veljko Ostojić, Radimir Čačić i Neven Mimica dali ostavke iz različitih razloga.

Komadina otišao zbog zdravstvenih razloga

Prvi je Vladu napustio Zlatko Komadina koji je do 4. travnja 2012. obavljao dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Komadina je ostavku službeno podnio zbog zdravstvenih razloga, no svega 100-ak dana nakon što je Kukuriku koalicija preuzela vlast, špekuliralo se da su pravi razlog bile nesuglasice s premijerom Milanovićem.

"Usprkos mojoj želji da kao član Vlade doprinesem reformama koje su pred njom, posebno u sektoru prometa i infrastrukture, nažalost zdravstvena situacija mi to ne omogućava. Odluka je bila teška, ali preporuke liječnika jednostavno više ne mogu ignorirati", napisao je u svojoj ostavci Komadina kojeg je naslijedio Siniša Hajdaš Dončić.

Holy otišla zbog pritisaka

Još jedan iz plejade mladih ministara je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. On je naslijedio Mirelu Holy koja je 7. lipnja 2012. dala ostavku zbog afere pisanja šefu Uprave HŽ-a da poštedi otkaza suprugu jednog stranačkog kolege. Holy je ostavku obrazložila time da je nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske, ali je na oproštajnoj tiskovnoj konferenciji naglasila i kako je na nju bilo dosta pritisaka.

"Odlazim u Sabor i ostat ću u politici i, da, žao mi je što odlazim s pozicije ministrice. Činjenica je da se svaki moj potez gledao pod posebnim povećalom i da se u medijima prilično na neobični način komentiralo i pisalo i o potpuno benignim stvarima. Zaključak možete izvući sami", rekla je tada Holy koja je kasnije i napustila SDP i osnovala ORaH.

Čačić otišao zbog odlaska u zatvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez stranke je ostao i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Njega je HNS izbacio iz stranke, a očekuje se da će po izlasku iz zatvora stati na čelo Narodne stranke - reformista koja okuplja disidente iz HNS-a. Čačić je upravo zbog odlaska u zatvor dao ostavku na mjesto u Vladi jer ga je mađarski sud pravomoćno osudio za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. Čačića je vijest zatekla po povratku iz Katara, a odmah po dolasku u Zagreb podnio je ostavku.

"Konzekvence su jasne - ja podnosim ostavke na svoje funkcije u Vladi, na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, koordinatora gospodarskih resora i funkciju ministra gospodarstva", rekao je tada Čačić.

Ostojić otišao zbog istrage DORH-a

Nakon tri ostavke u 2012., još su se dvije dogodile prošle godine. Prvo je tadašnji ministar turizma, Veljko Ostojić, 9. ožujka dao ostavku i to zbog medijskih objava da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja u čiju je kupovinu bila uključena njegova obitelj, a čija je vrijednost nakon urbanizacije višestruko porasla.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastavit istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli", izjavio je tada Ostojić kojeg je zamijenio Darko Lorencin.

Mimica "prebjegao" u Europu

Posljednji koji je prije Linića napustio Vladu je Neven Mimica koji je ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku dao 1. srpnja 2013. kad je izabran za povjerenika EU za zdravlje i zaštitu potrošača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara