Linićev pomoćnik o novom zaduživanju: To nije zaduživanje za ovu godinu, već predfinanciranje za iduću

Linićev pomoćnik o novom zaduživanju: To nije zaduživanje za ovu godinu, već predfinanciranje za iduću

Foto: Hina

HRVATSKA je izdala 1,75 milijardi kuna državnih obveznica koje stižu na naplatu za 10 godina. Riječ je o predfinanciranje za iduću godinu, a ne zaduženju za ovu, objašnjavaju u Ministarstvu financija u kojem su procijenili da je povoljnije zadužiti se sada nego što će to biti kasnije.

"Ova godina planirana je samo s jednim izdanjem obveznice i ona je okončana u travnju". Tako je donedavno govorio ministar financija Slavko Linić, no još jedno zaduženje je tu i teško je milijardu i 750 milijuna dolara. Prinos - 6,2 posto.

"Ovo nije zaduživanje nije za ovaj dio godine, već predfinanciranje za iduću godinu, jer je Vlada procijenila da je ovo razdoblje do Nove godine povoljnije za zaduživanje zbog, recimo to tako, američke Centralne banke i njihove politike poticanja privrede. Tako da smo iskoristili tu mogućnost, a najvjerojatnije će biti iduće godine onaj `road show` koji se događa svake godine ", rekao je za Hrvatski radio pomoćnik ministra Boris Lalovac.

Ekonomski stručnjak Guste Santini u izjavi za Media servis pozdravlja Vladinu odluku: "Mislim da je to nužno, da se na taj način dio štednje hrvatskih građana može aktivirati za potrebe stabilizacije državnih financija. Osim toga mogu biti i konkurenti prinosi. Trebalo je to davno napraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena zaduženja nije mala, primjerice Rumunjska se zadužuje za 1,4 posto jeftinije. No rast našeg javnog duga i deficita su neumoljivi. Bivši ministar financija HDZ-ov Ivan Šuker smatra da je kamata previsoka i navodi mađarskih 5,9 posto:

"I to će, ne samo opteretiti proračun i porezne obveznike, nego je ta kamata je referentna veličina po kojoj će i hrvatska poduzeća dobivati kredite. Tih 6,2 posto znači i za građane i za poduzeća visoku kamatu i hrvatska poduzeća ne mogu biti konkurentna", kazao je HDZ-ovac.

No izbora nemamo i politika zaduženja se nastavlja. Bit će teško i u idućoj godini, ne skrivaju Banski dvori. U dvije godine obveznicama smo se zadužili za više od 35 milijardi kuna. Da nam valja ostvariti rast, postala je mantra. U rast vladajući vjeruju, stručna javnost je opreznija, a oporba najavljuje daljnji pad gospodarstva, no barem nam servisiranje dugova polazi za rukom, zasad.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara