Liniću u kafiću odbili izdati račun: "To je neodgovorno i bahato"

Liniću u kafiću odbili izdati račun: "To je neodgovorno i bahato"

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NEMA razloga za odgodom uvođenja fiskalnih blagajni, bilo je dovoljno vremena za pripremu. Odrješita je to poruka ministra financija Slavka Linića protivnicima fiskalizacije od 1. siječnja, koju je začinio i anegdotom iz neimenovanog zagrebačkog kafića - u kojem su mu odbili izdati račun.

"Prije samo tri dana, jedan u kafiću mi je odbio izdati račun. Toliko da znamo što je to neodgovorno i bahato. Jedna osoba mi je odbila izdati račun, na moj izričiti zahtjev. Nije bitno gdje je to bilo, u Zagrebu", ispričao je ministar financija Slavko Linić, a umjesto odgovora na novinarsko inzistiranje da otkrije ime kafića te je li slučaj prijavio Poreznoj upravi - ponudio samo osmjeh.

Zbog fiskalizacije - štrajk?

Od 1. siječnja 12.000 ugostitelja, a 1. travnja ukupno 22.000 obveznika fiskalizacije, morat će ne samo izdavati račune nego i imati digitalni certifikat, koji je do sada zatražilo 8.700 obveznika - fiskalnu blagajnu internetskom vezom spojenu s Poreznom upravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Šestomjesečno donošenje zakona dalo je dovoljno vremena da se svi oni koji su htjeli mogu pripremiti za provedbu zakona", čvrst je Linić u naumu da s početkom iduće godine uvede reda u nerealne dnevne promete kafića od prosječno prijavljivanih stotinjak kuna, ne obazirući se niti na najave nekih ugostitelja da će zbog fiskalizacije krenuti u štrajk.

"Njihovo pravo, neka štrajkaju, neka ne rade i sve u redu. Radit će drugi kafići, imaju razloga da budu lojalni, imat će veći promet", kaže Linić.

Poštuju li se pravila već u siječnju krenut će nadzirati 750 poreznih inspektora, najavila je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec, kao i da će se u početku onima kod kojih budu pronađene nepravilnosti 'progledati kroz prste', ali već u veljači slijede sankcije od 5.000 do pola milijuna kuna novčanih kazni.

"U slučaju ako obveznik fiskalizacije ne izdaje fiskalni račun, možemo zatvoriti njegovu radnju ili njegov poslovni prostor tako dugo dok se ne otklone nedostaci", rekla je Čavlović-Smiljanec.

Ravnateljica porezne uprave predstavila je i rezultate naručenog istraživanja koje je pokazalo da 38 posto od 1000 ispitanika smatra da će fiskalizacija pomoći suzbijanju sive ekonomije, dok njih 49 posto misli da je utaja poreza u Hrvatskoj vrlo raširen problem. Najviše ispitanika, njih 34 posto, vjeruje da je siva ekonomija najraširenija u odvjetničkim uredima, dok njih 23 posto misli da je riječ o ugostiteljstvu, a 18 posto u privatnim zdravstvenim ordinacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara