Litva preuzela kormilo Europske unije: "Težit ćemo financijskoj stabilnosti, ekonomskom rastu i suzbijanju nezaposlenosti"

Litva preuzela kormilo Europske unije: "Težit ćemo financijskoj stabilnosti, ekonomskom rastu i suzbijanju nezaposlenosti"

Ilustracija: Guliver Image/Getty images

ŠESTOMJESEČNO predsjedanje EU-om danas je preuzela Litva, a najvažniji zadaci koji ju čekaju su višegodišnji proračun EU-a i summit Istočnog partnerstva. Irska, koja je predsjedavala EU-om tijekom prve polovine godine, u ponedjeljak je u skladu s principom rotacije predala taj mandat Litvi.

Predsjednica Litve Dalija Grybauskaite najavila je tijekom summita koji je prošlog tjedna održan u Bruxellesu da će litvansko predsjedavanje voditi računa o interesima građana svih članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Težit ćemo financijskoj stabilnosti, ekonomskom rastu i suzbijanju nezaposlenosti, posebno među mladima", rekla je Grybauskaite predstavljajući novinarima prioritete svoje zemlje u petak. Litvu čeka posao na višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2014.-2020., dovršavanje posla oko bankovne unije te jačanje fiskalne discipline zemalja članica.

Litvu 1. siječnja 2014. na čelu EU-a nasljeđuje Grčka. Litva je članica schengenskog prostora, ali još nije članica eurozone, što joj je plan za početak 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara