Lovrić Merzel od Ustavnog suda traži slobodu: "Povrijeđena su mi ljudska prava"

Foto: Hina

ZATVORENA sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel obratiti će se Ustavnom sudu jer smatra da su joj povrijeđena ljudska prava kada joj je kao "otegotna okolnost" za produljenje istražnog zatvora uzeta funkcija na koju je izabrana neposrednom voljom građana.

Njen odvjetnik Berislav Živković kazao je Hini da će se glavnina ustavne tužbe odnositi na sudski stav da se istražni zatvor može produljivati zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela dok god ne podnese ostavku na izabranu funkciju na kojoj je bila kada su počinjena nedjela za koja ju terete.

"U Hrvatskoj trenutno imamo više čelnika lokalne vlasti koji su pod istragom ili su optuženi zbog kaznenih djela koja su počinili na dužnosti, a i dalje obnašaju svoje izabrane funkcije te se brane sa slobode", ističe Živković.

Ustavnom će se sudu, kaže, obratiti čim dobije pisano rješenje izvanraspravnog vijeća koje je odbilo njegovu žalbu na produljenje istražnog zatvora županici osumnjičenoj za korupciju za dodatnih dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pismeni otpravak još nisam dobio u svoj sudski pretinac, a ni županica ga nije primila u Remetincu", dodao je odvjetnik.

Marina Lovrić Merzel u zatvoru je, zbog sumnje da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo, ali i utjecati na svjedoke, od početka travnja. Tužiteljstvo ju tereti da je preplatila zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku, ali i da je šest milijuna kuna nezakonito potrošila na savjetnike, javni novac trošila na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te županiju oštetila raskinuvši dogovor o prodaji Cesta Sisak. Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna.

Odustala od tužbe protiv Stankovića

Lovrić Merzel ujedno je odustala i od sudske tužbe koju je podigla protiv HRT-ovog novinara i urednika Aleksandra Stankovića. Nakon što se nije pojavila na dva sudska ročišta, na koja nije ni mogla doći jer je bila u pritvoru, Lovrić Merzel odlučila je odbaciti tužbu.

Stankovića je Lovrić Merzel odlučila tužiti nakon gostovanja u njegovoj emisiji "Nedjeljom u dva". Popularnom voditelju je Lovrić Merzel zamjerila što joj je u jednom trenu rekao da "vrijeđa zdravi razum građana" pa je zbog toga podigla tužbu za klevetu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara