Lovrić Merzel "spasila" kostajnički vrtić, a hoće li mališani "spasiti dobru tetu" od prozivki za rastrošnost?

Foto: SMZ.hr

NAKON prošlotjednih prozivki za rastrošnost zbog kupovine automobila od gotovo pola milijuna kuna, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel ovog tjedna je odlučila napraviti dobro djelo i spasiti kostajnički vrtić.

Dječji vrtić "Krijesnica" koji ne radi od 1. listopada jer su mu blokirani računi, a tete koje punih osam mjeseci nisu primile plaću su završile na burzi, svoja bi vrata za kostajničke mališane trebao otvoriti 1. prosinca.

Kostajnički gradonačelnik Tomislav Paunović u razgovoru za Index rekao je da će županica Lovrić Merzel osigurati 150.000 kuna kako bi se platili svi doprinosi za osam zaostalih plaća te da bi zaposlenici vrtića mogli dobiti jednu ili dvije plaće.

Županica koja je ranije davala pozajmice vrtiću koji je županiji ostao dužan 690.000 kuna, razmišlja, kaže Paunović, da otpiše i taj dug.

Otkaz teti i domaru?

"Kostajnički vrtić pohađa 30 djece i ima sedam zaposlenika, a planiramo smanjiti broj zaposlenih na pet. Već sad smo napravili uštede pa je jedna te ista osoba i ravnateljica i teta, a druga je kuharica i čistačica. Razmatramo kako da još smanjimo troškove pa ćemo vjerojatno otpustiti domara i jednu tetu. Sad za troškove plaća mjesečno izdvajamo 48.000 kuna", rekao je Tomislav Paunović.

Tvrdi kako će se o svemu tome još dogovoriti sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kako bi dodaje, sve bilo u skladu s pedagoškim mjerama.

Iako će roditelje zasigurno razveseliti vijest da djecu neće morati voditi u Republiku Srpsku u vrtić jer u krugu od 40 kilometara nema drugog vrtića, Paunović smatra kako nastavak rada gradskog vrtića nije dobra ideja.

Kostajnica, ističe, ima premali budžet i tvrdi kako je gradski vrtić preskup za financiranje te da je puno bolja opcija otvaranje privatnog vrtića.

"Ja sam ovaj vrtić već 2010. pokušao zatvoriti jer nam je preskup, no gradsko Vijeće mi to nije dozvolilo. Najjeftinija nam je varijanta da ovaj vrtić likvidiramo i damo privatniku. Tad bi vrtić imao bolji profil stručnjaka, imao bi i logopeda i medicinsku sestru, a roditelje ne bi ništa skuplje koštao jer bi mi nastavili financirati i privatni vrtić", rekao je Paunović.

"Grad si ne može priuštiti vrtić"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako vrtić mjesečno košta 1.700 kuna, a od toga roditelji plaćaju 600 kuna, a ostalo grad, a kaže kako bi i u privatnom vrtiću roditelji nastavljali plaćati 600 kuna, dok bi grad 200 kuna manje izdvajao po djetetu nego sad dok je to gradski vrtić.

I dok će županija nastaviti financirati kostajnički vrtić dok Grad za to ne pronađe sredstva, gradonačelnik Paunović kaže kako je za sve kriva državna administracija koja Kostajnici daje premalo novaca.

"Kostajnica je bila mali Vukovar. Mi se teško oporavljamo od rata. Kronično nam nedostaje novaca i to praktički za kruh i mlijeko, mi ne tražimo novac za gluposti. Ali što očekivati od birokracije koja misli da Kostajnicom teče rijeka Kupa, a ne Una", zaključio je Paunović.

I dok on smatra kako je vrtić preveliki trošak za siromašan gradski budžet, županica koju svi prozivaju zbog rastrošnosti "uskočila je" u pomoć.

Hoće li joj to pomoći da se iskupi za kupnju Audija od 430.000 kuna dok je njena županija jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj, to će kako i sama tvrdi, ocijeniti birači.

A do tada će kostajnički mališani ipak moći pohađati vrtić u Hrvatskoj, ne znajući kako su samo pijuni u političkoj igri.

Merzel poručila: Donijeli smo definitivnu odluku da s 1. prosinca počinje normalan rad vrtića!

"U ponedjeljak, 4. studenoga 2013. godine, kostajnički je gradonačelnik Tomislav Paunović potpisao sporazum o izvansudskoj nagodbi s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, o obročnoj otplati duga od 680.000 kuna, zbog kojega je grad neko vrijeme bio u blokadi. Ovo je omogućilo rješavanje problema Dječjeg vrtića "Krijesnica", koji je 1. listopada prestao raditi.

Sisačko-moslavačka županija će s Gradom potpisati sporazum o financiranju rada vrtića, na način da izravno na račun vrtića uplaćuje novac za bruto plaće i sve materijalne troškove, na mjesečnoj osnovi, s pozicije tekuće pomoći

Županija će platiti i dug od 100.000 kuna koji postoji prema Poreznoj upravi, za poreze i doprinose za zaposlenike vrtića.

Županija i Grad dogovorili su se da će zaostatak za plaće, 400.000 kuna u bruttu, tražiti pomoć Ministarstva regionalnog razvoja.

Vrtić će ponovno otvoriti svoja vrata djeci već 1. prosinca, a prema ovom modelu funkcionirat će dok ne bude načinjena nova tablica, prema novom Zakonu o regionalnom razvoju, čija je priprema u izradi", stoji u priopćenju poslanom iz Sisačko-moslavačke županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara