Lučka kapetanija imala pune ruke posla: Zbog nevremena na moru spašeno stotinjak osoba

Lučka kapetanija imala pune ruke posla: Zbog nevremena na moru spašeno stotinjak osoba

Foto: MPPI

BRODOVI lučkih kapetanija Split i Dubrovnik i pomorska policija su tijekom olujnog nevremena na moru u ranim jutarnjim satima u utorak 22. srpnja izveli desetak akcija spašavanja stotinjak ljudi, pri čemu nitko nije bio ozlijeđen, a očevid se obavlja i danas.

U 2,10 sati posada jedrilice kod otoka Drvenika zvala je u pomoć kad je u olujno more pao član posade. Djelatnici splitske Kapetanije našli su ga ubrzo na rečenoj poziciji i izvukli na jedrilicu. Kako je danas izvijestilo Ministarstvo pomorstva, od tad do šest ujutro uslijedile su akcije na moru kod otoka Šolte i Brača te Hvara, gdje je bilo najviše nasukanih plovila - jedna motorna jahta kod otočića Šćerdo i čak 20 brodica i motornih jahti u valama Paklenih otoka, gdje su se dogodila i dva sudara.

Djelatnici splitske Kapetanije uz pomoć kolega iz lučkih ispostava Hvar i Milna uspješno su s tih brodica spasili ukupno 100 brodolomaca, a u pomoć su priskočili i mještani vlastitim plovilima.

Među svim nasukanim plovilima tri su u stranome vlasništvu, a ostala u vlasništvu hrvatskih charter tvrtki. Unatoč velikome broju gotovo istovremeno nasukanih plovila, kao i sudarima koji su se dogodili zbog iznimno jakoga nevremena na moru, nitko od brodolomaca nije ozlijeđen, a nije zabilježeno niti onečišćenje mora, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog jakog nevremena u viškoj luci su se zapetljali sidreni lanci nekoliko plovila te su u pomoć pristigli službenici Pomorske policije koji su pomogli razmrsiti sidra i osigurati plovila na vezovima.

Jučer se, tijekom dana, nasukala se jedna brodica i na Pelješcu, a u pomoć su joj stigli djelatnici dubrovačke Lučke kapetanije.

Nakon smirivanja nevremena sve brodice i jahte su jučer odsukane i osigurane na vezovima, osim jedne jedrilice koja je ostala nasukana na ulazu u Palmižanu. Kapetanija u koordinaciji s ispostavama obavlja očevide.

U akcijama kojima je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, sudjelovala su plovila „Marijan“, „5-ST“, „Filo“, „Danče“ te plovila Pomorske policije Split i Dubrovnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara