Lufthansa suspendirala oznake za zajedničke letove s Croatia Airlinesom, petog dana štrajka gubici 5,2 milijuna kuna!

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NASTAVLJA se štrajk pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa, pa se tijekom vikenda ponovo očekuju djelomični poremećaji u putničkom prometu. Istodobno, zrakoplovne kompanije Lufthansa, Austrian i Bruxelles Airlines zbog štrajka su suspendirali oznake za zajedničke letove do 21. svibnja.

Član Uprave Zlatko Širac jučer je ponovo pozvao sindikate na prekid štrajka. "Prekinite štrajk, vratite se u pregovore. Možemo ih vremenski ograničiti pa ako ne postignemo kompromis, opet je otvoren put za daljnje industrijske akcije", rekao je Širac.

Sindikati CA: Spremni smo razgovarati, ali od Uprave nemamo povratnu informaciju

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa peti dan su u štrajku. Ne odustaju od zahtjeva da se zadrže sva njihova prava iz lanjskoga kolektivnog ugovora te da se povuku otkazi za 42 stjuardese. Ispred upravne zgrade okupilo ih se više desetaka, a podršku su im došli pružiti i članovi njihovih obitelji.

Čekaju da ih Uprava pozove na razgovor, rekla je Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja: "Danas od strane Uprave nismo primili nikakav poziv na razgovor osim što nam je preko medija upućena poruka da, dok smo u štrajku, ne žele s nama razgovarati. Mi smo poslali još jednom obavijest da smo spremni razgovarati. Na žalost, nismo dobili nikakve povratne informacije".

Croatia Airlines: Stjuardese i piloti unatoč ponuđenim ustupcima i dalje ne pristaju na prekid štrajka čime kompaniji svakodnevno uzrokuju značajne gubitke!

"Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je Uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne moguće ustupke te nisu spremni obustaviti industrijsku akciju.

Poslodavac smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk u svrhu nastavka pregovora i normalizacije poslovanja Croatia Airlinesa, te da nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva. U prilog tome ide i činjenica da su SKOZ i HSPP uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, što je poslodavcu krajnje neprihvatljivo jer je upravo kolektivni ugovor predmet razgovora i prijepora. Croatia Airlines ne može pristati na trenutne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i značajne gubitke, koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Uprava Croatia Airlinesa spremna je u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima HSPP-a i SKOZ-a, ako dva sindikata pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa. To je, prije svega, u interesu putnika i zaposlenika Croatia Airlinesa, kao i vlasnika kompanije čije je interese Uprava obvezna štititi. Također, u interesu je kompanije da se štrajk što prije završi zbog značajnih financijskih šteta koje uzrokuje, a one će, nakon petog dana štrajka, biti veće oko 5.200.000 kuna.

S obzirom na to da je ugovorima o poslovnoj suradnji u prijevozu putnika između Croatia Airlinesa i članica Star Alliancea određeno da se letovi pod zajedničkim oznakama obavljaju zrakoplovima Croatia Airlinesa, odnosno zrakoplovima članica Star Alliancea, hrvatski nacionalni avioprijevoznik prihvatio je prijedlog Lufthanse, Austrian Airlinesa i SAS-a o privremenoj suspenziji objavljivanja zajedničkih oznaka na code share letovima, koji su planirani do 21. svibnja 2013. Naime, tijekom industrijske akcije sindikata SKOZ i HSPP kompanija nije u mogućnosti ispuniti navedene odredbe u cijelosti, jer se dio letova mora obavljati zrakoplovima drugih kompanija kako bi se u putnicima omogućio dolazak do planiranih odredišta u najkraćemu mogućem razdoblju. Ovo je još jedna u nizu negativnih posljedica štrajka pilota i kabinskog osoblja, kojom se Croatia Airlinesu uzrokuju značajna financijska šteta, ali i šteta ugledu kompanije.

S obzirom da će se štrajk SKOZ-a i HSPP-a nastaviti i sutra 19. svibnja 2013., međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja. Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777  te telefoni Kontakt centra (+385 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali ili kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:

 

  • potpuni povrat novca za neiskorištene karte,
  • djelomični povrat za djelomično iskorištene karte,
  • potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će štrajk prouzročiti te svojim putnicima zahvaljuje na razumijevanju", stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara