Luka Podrug (HČSP) o Gay Prideu: Ministar Ostojić ne priznaje zakon, ovo je akt političkog nasilja!

Foto: Arhiva (Joško Ponoš/Cropix)

DANAS na splitskom Gradskom vijeću Hajduk žica kredit od 60 milijuna kuna. Počelo je minutom šutnje za preminulog vijećnika Boška Knezovića, a nastavilo inicijativom HČSP-ovog vijećnika Luke Podruga.

Opasan presedan

"Gradsko vijeće treba se očitovati o paradi i činjenici da ministar Ranko Ostojić ne priznaje legitimnu odluku o mjestu održavanju Pridea. Dužni smo upozoriti, jer se radi o opasnom presedanu. S Grada Splita treba skinuti odgovornost za izgrede koje ovaj ministar očito priželjkuje. Radi se o izuzetno ozbiljnom nesporazumu koji može izazvati vrlo teške posljedice. Ovo je događaj koji Split stavlja u žižu interesa, a ovo što ministar čini, to je akt političkog nasilja. U nijednom gradu ministar ne može određivati gdje će se održavati skup. Svojim potezom je doveo vrlo velik broj djelatnika MUP-a u neugodnu situaciju da moraju provoditi nezakonite odluke. Ovo će za posljedicu imati kaznenu i političku odgovornost", naveo je Podrug. Pravnik je, kaže, pa zna o čemu govori.

Baja branio Ostojića slabašno i neuvjerljivo

"Ovo je dolijevanje ulja na vatru. Pale su teške riječi. Ministar je odgovoran za sigurnost svakog građanina u Hrvatskoj. Ne vidim nijedan element da bi se moglo izgovoriti takve teške riječi u odnosu na ponašanje ministarstva, jer se ono ponaša u skladu sa zakonom da zaštiti one koji će se okupiti. Ministarstvo bi postupilo protuzakonito kada ne bi postupilo kako je postupilo. Ja pozivam na mir i toleranciju", reternirao je Marin Jurjević Baja. Kako znamo, nije u najboljim odnosima sa ministrom Ostojićem pa je i ova obrana SDP-a bila prilično mlaka i neuvjerljiva. 

SDP-ov gradonačelnički kandidat Ivo Baldasar bio je, pak, puno žešći. Posve neuobičajeno za njegov diskretni stil, vrlo je angažirano zatražio da se rasprava o paradi i Ranku Ostojiću makne s dnevnog reda, jer su se vijećnici danas okupili kako bi vidjeli što s Hajdukom, a ne paradom.

Mala je od toga bila korist, jer se očito radilo o već dogovorenom scenariju, kojeg je "otvorio" Podrug, nastavio Baja, a zaključila šefica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, koja je prijedlog HČSP-a na koncu ipak dala na glasanje.

HČSP: "Ministar ima zadatak izazvati eksces"

"Poanta priče nije u paradi. Mi trebamo kazati premijeru da Grad određuje mjesto, a ne ministar. Ja vas zaista molim da se o tome glasuje. Vi budite protiv, ako želite", pozvao je Podrug.

"Radikalizira se situacija, potencira nasilje. Molim vas za razboritost", pozvao je Goran Kovačević, šef splitskog HNS-a.

"Nevjerojatno kako kolega poziva na toleranciju, a moj prijedlog naziva pamfletom. Ministar ima zadatak izazvati eksces u Splitu...", nije se dao razuvjeriti Podrug.

"Ja osuđujem izjavu ministra da parada mora biti na rivu. Ulazimo u opasnu situaciju da nam policija određuje što će raditi demokratski izabrana vlast u Splitu", zaključio je vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak.

Podrug je za svoj zaključak o Ostojiću i paradi skupio 13 glasova. Baja je pozvao SDP-ovce van dvorane. Vratili su se nakon 10 minuta i kazali da su oni za uvažavanje razlika i da su svi dobrodošli u Split.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara