MENA: Mubarak je klinički mrtav; Odvjetnik i Vojno vijeće: Još je živ!

MENA: Mubarak je klinički mrtav; Odvjetnik i Vojno vijeće: Još je živ!

Foto: AFP

NOVINSKA agencija MENA javlja kako je Hosniju Mubaraku prestalo kucati srce te da su liječnici proglasili kliničku smrt. Vijest prenosi i Reuters te drugi strani mediji koji pišu kako su sigurnosni izvori i Mubarakov odvjetnik demantirali agenciju. Oni tvrde kako je Mubarak preživio srčani udar te da je na respiratoru ali da je živ.

"Bivši egipatski predsjednik proglašen je klinički mrtvim u utorak navečer nakon što je prebačen u vojnu bolnicu u Maadiju u predgrađu Kaira", ustvrdila je državna agencija MENA pozivajući se na liječničke izvore. Mena dodaje kako su Mubarak, nakon što je zbog novog srčanog udara prebačen u bolnicu, pokušali oživjeti no nisu uspjeli.

Mubarakov odvjetnik Farid el-Deeb izjavio je za Al Hayat televiziju kako je bivši egipatski predsjednik još uvijek živ te da su pokušaji oživljavanja ipak bili uspješni.

"Mubarak je bez svijesti, na životu ga održava respirator", izjavio je neimenovani vojni izvor za Reuters. "Još je prerano reći je li Mubarak klinički mrtav", tvrdi još jedan izvor za Reuters.

"Nije klinički mrtav, ali je kritično", izjavio je general Mamdouh Shahin za CNN.

MENA zasad ne demantira svoju informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priče da je klinički mrtav su besmislice"

Egipatska vojska je demantirala ranije izvještaje državne agencije MENA da je bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak "klinički mrtav" te su objavili da je priključen na aparate za održavanje života.

Mubaraka su priključili na respirator nakon srčanog udara. Njegova supruga Suzanne je došla u vojnu bolnicu. Al Jazeera, pozivajući se na izvore iz obitelji Mubarak, kaže da se navodno bivši predsjednik oporavlja, ali je još uvijek u komi. Državna televizija izvještava da je na intenzivnoj njezi u vojnoj bolnici Maadi.

General Said Abbas, član Vojnog vijeća koje obnaša vlast u Egiptu, je kazao za Reuters da je Mubarak pretrpio srčani udar, ali da su besmislene priče da je klinički mrtav. No, kazali su da je u komi i "blizu smrti". 

Osuđen na doživotni zatvor!

Podsjetimo, sud u Kairu proglasio je krivim bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka za sudjelovanje u ubojstvima prosvjednika tijekom nemira i državnog udara prošle godine. Osuđen je na doživotni zatvor.

Sud je zaključio da su Mubarak i bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly krivi za pucanje u prosvjednike kojih je tijekom nemira ubijeno oko 850. I Adly je osuđen na doživotni zatvor. Najstroža kazna koju im je sud mogao odrediti bila je smrtna kazna.

Sudac Ahmed Refaat naglasio je da je 10-mjesečno suđenje bilo pravedno te da je egipatski narod 30 godina patio "u tami Mubarakova režima". Čitajući presudu, sudac je rekao da Mubarak i Adly nisu zaustavili snage sigurnosti u korištenju bojevog streljiva tijekom sukoba s nenaoružanim prosvjednicima.

Mubarak je Egiptom vladao 30 godina, a s vlasti je odstupio nakon "Arapskog proljeća" prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara