MMF traži povećanje pomoći Libanonu zbog sirijskih izbjeglica

MMF traži povećanje pomoći Libanonu zbog sirijskih izbjeglica

Foto: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) pozvao je u petak međunarodnu zajednicu da poveća svoju pomoć Libanonu suočenom s prilivom sirijskih izbjeglica koji je takav da ugrožava libanonsko gospodarstvo.

"Kriza u Siriji izazvala je val izbjeglica bez presedana" koji sada čine 25 posto libanonske populacije i troše javne financije zemlje, navodi ekipa MMF-a koja je boravila u Bejrutu.

Prema navodima MMF-a, libanonska javna potrošnja nalazi se pod znatnim pritiskom koji uključuje bolnice, škole i javne servise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nezaposlenost se, ističe MMF, "skoro udvostručila" i iznosi oko 20 posto aktivne populacije, dok je gospodarski rast od 2 posto znatno manji u odnosu na razinu koja je bila zabilježena na početku sirijske krize 2011. godine.

U tom kontekstu, oko 800 milijuna dolara humanitarne pomoći koju je međunarodna zajednica uputila Libanonu prošle godine nikako nije dovoljno, ocijenio je MMF.

Prema sirijskom opservatoriju za ljudska prava, više od 150.000 osoba ubijeno je do sada u Siriji, a oko 2,6 milijuna napustilo je zemlju seleći se ponajprije u obližnje zemlje. Početkom travnja više od milijun ih je stiglo u Libanon.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara