Mađarska oporba na ulice Budimpešte izvela 50.000 prosvjednika

Screenshot i video: YouTube

MAĐARSKA lijevo orijentirana oporba okupila je više desetaka tisuća ljudi u nedjelju u Budimpešti, dan nakon masovnog skupa pobornika konzervativnog premijera Viktora Orbana, čija stranka Fidesz je favorit parlamentarnih izbora koji će se održati 6. travnja.

Prema zadnjim anketama, savez stranaka bivših šefova vlade Ferenca Gyurcsanyja (2004. -2009), njegovog nasljednika tehnokrata Gordona Bajnaia (2009.-2010.) i socijalističke stranke mogao bi osvojiti između 16 posto i 23 posto biračkih glasova, a Fidesz između 32 posto i 38 posto.

 


 

Gordon Bajnai je rekao da "ne treba obraćati previše pozornosti anketama, koje korektno funkcioniraju samo u demokracijama".

Mnoštvo, koje su organizatori procijenili na 50.000 osoba, a mađarski tisak na više desetaka tisuća, isticala je osim mađarskih zastava brojne zastave Europske unije.

"Ako Orban želi ići na istok, neka ide, a mi smo stigli na zapad 1989.-1990. i tu namjeravamo ostati", rekao Ferenc Gyurcsany i ukazao na zahlađenje odnosa EU tijekom Orbana, jer je njegova politika Mađarskoj donijela kritike Bruxellesa.

U subotu se više od 100.000 Mađara okupilo u Budimpešti pružajući na taj način potporu predsjedniku vlade Viktoru Orbanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara