Mađarska tvrdi da za Južni tok nema alternative, iduće godine počinje gradnja

Foto: Gazprom

MAĐARSKA planira započeti gradnju svoje dionice plinovoda Južnog toka iduće godine unatoč protivljenju Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država jer taj projekt smatra jedinim načinom za osiguranje opskrbe, rekao je jedan visoki dužnosnik mađarske vlade.

Bruxelles i Washington smatraju da će Južni tok učvrstiti energetsku poziciju Kremlja u istočnoj Europi i potporu Budimpešte tom projektu vide kao znak da se Mađarska sve više okreće Rusiji.

No Budimpešta ističe da nema alternativu nakon što je propao suparnički projekt Nabucco koji podržava Zapad, a kojim se plin iz Azerbajdžana trebao dopremati u Europu. Uz to, u zastoju su i planovi za gradnju interkonekcija u istočnoj Europi.

"Svi upiru prstom u Mađarsku"

"Nabucco se neće graditi i nakon gotovo 10 godina oklijevanja, a posebice u svjetlu situacije u Ukrajini, moramo djelovati. To je nužnost", rekao je mađarski državni tajnik za energetska pitanja Andras Aradszki u intervjuu za Reuters.

"Svi upiru prstom u Mađarsku, ali zaboravljamo da Hrvatska od 2013. nije uspjela provesti investicije koje bi omogućile slanje plina iz Hrvatske u Mađarsku. Isto vrijedi za Rumunjsku."

Mađarska, koja uvozi većinu svojeg plina iz Rusije, planira plinovod završiti do 2017. Južni tok trebao bi dopremati ruski plin u Europu zaobilazeći Ukrajinu.

"Plinovod Sjeverni tok sagrađen je kako bi se eliminirao rizik iz Bjelorusije. Ovo je jednaka situacija", rekao je, govoreći o plinovodu koji prenosi ruski plin ispod Baltičkog mora do Njemačke. "Ruski nam plin dolazi u istoj količini, a ovo će samo biti drukčija ruta."

Napomenuo je da su države koje podržavaju Južni tok (Slovenija, Mađarska, Bugarska i Austrija) zatražile od Komisije da izgladi nesuglasice s Moskvom o usklađivanju projekta s europskim pravilima. No pregovori su propali, rekao je.

Prekinuli slanje plina Ukrajini

Mađarska je u rujnu prekinula slanje plina Ukrajini, što joj je omogućavalo da preživi rusku blokadu. Budimpešta tvrdi da je to učinila kako bi popunila vlastita skladišta plina.

Aradszki je kazao da Gazprom nije izvršio pritisak na Mađarsku da prekine slanje plina Ukrajini i istaknuo da bi Mađarska tehnički mogla nastaviti slati plin Ukrajini u prosincu ako Ukrajina to zatraži.

Dodao je bi odvojeni plinovod koji povezuje Mađarsku i Slovačku mogao početi s radom punim kapacitetom u siječnju. Njime će se plin moći slati ili na sjever ili na jug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara